32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Η αλλαγή ρότας, η νέα δύναμη πυρός και η premium «τριπλέτα» στο Χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν το παλιό καλό κρασί φαίνεται ότι είναι και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα είδε όχι μόνο τον αγαπημένο του Ολυμπιακό να σηκώνει το τρόπαιο του Conference League, αλλά και να ανακοινώνει ένα super deal, με το οποίο θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας δύναμη πυρός στον Όμιλο Intracom.

Η εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής από την Intracom Properties, η οποία στη συνέχεια θα συγχωνευτεί με την εισηγμένη Κλουκίνας – Λάππας και θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holdings, συνιστά μια περίπλοκη αλλά άκρως ελκυστική εταιρική εξέλιξη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο 85χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος από το 1977 έως και σήμερα έχει «χτίσει» βήμα – βήμα τον Όμιλο Intracom, αποδεικνύεται ότι αφουγκράζεται πλήρως το κλίμα της αγοράς και αντιλαμβάνεται εγκαίρως τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους.

Xρηματιστήριο: Τα 27 deals που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε η πρόθεση μετατροπής της Κλουκίνας – Λάππας σε εταιρεία ΑΕΕΑΠ (μέσω της συγχώνευσης με την Intracom Properties), το υψηλό discount που χαρακτηρίζει τις εισηγμένες του κλάδου ανάγκασε τον Σωκράτη Κόκκαλη να αλλάξει ρότα και να διεισδύσει στον κλάδο των ασφαλειών, έχοντας μάλιστα ως «συμπαίχτες» ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα.

Κάπως έτσι, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, ο οποίος ακόμη και σήμερα συνεχίζει να «τρέχει» ο ίδιος τις επιχειρήσεις του, επιδιώκει να «μεγαλώσει» τον Όμιλο, με βασικούς πυλώνες την Intracom Holdings, την Intralot και την Ευρώπη Holdings. Όλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και φυσικά μην ξεχνάμε αφενός τις συμμετοχές στην Intrakat (5% μέσω της Intracom) και στην Κέκροψ (34% μέσω της Intradevelopment), αφετέρου το όραμα για μελλοντική εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής της Intralot στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μια διαδρομή γεμάτα deals

Η ιστορία των τελευταίων πέντε δεκαετιών, εξάλλου, έχει αποδείξει ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης γνωρίζει καλά από επιχειρηματικά deals και έξυπνες αποφάσεις:

Από τις προσοδοφόρες πωλήσεις των Intracom Telecom, Hellas On Line (HOL), Intracom Defense (IDE), Intrasoft κ.α., έως το ηχηρό comeback της Intralot, η οποία μέχρι πριν μερικούς μήνες βρισκόταν εγκλωβισμένη στην Κατηγορία της Επιτήρησης, τη δυναμική είσοδο στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του real estate, αλλά και την πρόσφατη διείσδυση στον τομέα της ασφαλιστικής αγοράς.

Νέος Κανονισμός στο Χρηματιστήριο: Το (αρκετά) πιθανό… exit των 10 μετοχών της Επιτήρησης

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό