23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αλήθεια πίσω από τον αριθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ο ρόλος του λογιστή

Ειδήσεις Ελλάδα

Κωνσταντίνος Δημ. ΓραβιάςΠτυχιούχος Οικον. Παν/μίου ΠειραιάΛογιστής – φοροτεχνικόςΤα αριθμητικά δεδομένα λένε την αλήθεια όταν παρουσιάζονται με τον ορθό τρόπο και όχι αποσιωπώντας σημαντικές παραμέτρους. Απ΄ την άλλη, οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει τα «νούμερα» όπως τον βολεύουν. Τρανό παράδειγμα αποτελεί κατά τη γνώμη μου η σημερινή ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. που τονίζει πως υποβλήθηκε ρεκόρ εμπρόθεσμων δηλώσεων μέσα σε 112 ημέρες, ήτοι από το άνοιγμα της εφαρμογής (σ.σ. 27.5.2021) έως και τις 15.9.2021.

Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Η ημερομηνία που έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους η οποία επί της ουσίας αποτέλεσε και την αφετηρία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν η 7.7.2021 όταν δηλαδή αναρτήθηκαν τα στοιχεία των αναστολών, κ.λπ. στην πλατφόρμα υποβολής. Από το χρονικό εκείνο σημείο και μετά υποβλήθηκε η συντριπτική πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων.  Ενδεχομένως θα μπορούσε να παρουσιαστεί ο αριθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχοντας ως ημερομηνία ορόσημο την 7.7.2021 σε συνδυασμό όμως με το άνοιγμα της εφαρμογής, όπως δηλαδή στον κάτωθι πίνακα.

Άρα, το 74,47% των φορολογικών δηλώσεων υπεβλήθη εμπροθέσμως μέσα στην περίοδο από 7.7.2021 έως και 15.9.2021, ήτοι σε 71 ημέρες! Αυτό φυσικά δε σχολιάστηκε στο δελτίο τύπου. Αα, να μη ξεχάσουμε πως σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τον Ιούλιο πήγαμε και διακοπές (σ.σ. κάναμε δηλαδή τέτοιο ατόπημα), άρα με αυτή τη λογική, οι παραπάνω μέρες συρρικνώνονται κι άλλο.

Πέραν των ανωτέρω, αυτό που δεν παραδέχονται δημοσίως οι υπεύθυνοι είναι πως, πίσω από τους παραπάνω αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι που εργάστηκαν νυχθημερόν σαν ρομπότ προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο και μάλιστα εν μέσω πολλών δυσκολιών, με πληθώρα διατάξεων λόγω co-19, πολλές τροποποιητικές δηλώσεις με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, λάθη στην εφαρμογή κι ένα σωρό άλλα προβλήματα και υποχρεώσεις. Η απλή αναφορά και οι ευχαριστίες είναι άνευ ουσίας όταν δεν υπάρχει πραγματικός σεβασμός που αποδεικνύεται στην πράξη.

Πίσω από τα νούμερα, κρύβεται άγχος που τρώει τα σωθικά, ώρες ατελείωτες στα γραφεία, έλλειψη προσωπικού χρόνου και μεγάλη ανασφάλεια. Πίσω από αυτά τα νούμερα, κάποιοι έδιναν καθημερινή μάχη με αντίκτυπο στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία.

Τα νούμερα αυτά, κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να υψώνονται σαν παντιέρα για να κομπάσουν κάποιοι για το «ρεκόρ». Αυτά τα νούμερα αποτελούν τροφή για σκέψη, προβληματισμό και εγρήγορση. Αυτά τα νούμερα δεν είναι απλά μαύρα σημάδια στο χαρτί. Είναι η αποτύπωση της τιτάνιας προσπάθειας ενός κλάδου που τελικά, όπως φαίνεται κανείς δεν τον σέβεται.

Κλείνοντας, αλλάζοντας λίγο τόνο, επειδή θεωρώ πως παρόλο που ασχολούμαστε με τα νούμερα θεωρώ ότι ποτέ δεν «αριθμηθήκαμε», γι αυτό και μάς αφιερώνω τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή (Κ. Καβάφη), με την ταυτόχρονη παράκληση να ανασκουμπωθούμε και να δράσουμε.  

ΠρόσθεσιςΑν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω.Πλην ένα πράγμα με χαράν στον νου μου πάντα βάζω —που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ)που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ’ εγώ εκείαπ’ τες πολλές μονάδες μια. Μες στ’ ολικό ποσόδεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ’ αρκεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό