18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η ακριβή τιμή του σιταριού ήρθε για να μείνει»

Ειδήσεις Ελλάδα

Για αρκετά χρόνια η τιμή για ένα τόνο σιτάρι κυμαίνονταν γύρω στα 200 ευρώ. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή διπλασιάστηκε. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μόλις το 25% της παγκόσμιας σοδειάς σιταριού, δηλαδή περίπου 785 εκατομμύρια τόνοι, γίνονται αντικείμενο συναλλαγής στο διεθνές εμπόριο. Η υπόλοιπη ποσότητα πωλείται, επεξεργάζεται και καταναλώνεται στον τόπο παραγωγής.

Η τιμή του σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο καθορίζεται σε ειδικά χρηματιστήρια, εξηγεί στην DW o χρηματιστής Βόλφγκανγκ Ζάμπελ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Kaack, η οποία ειδικεύεται σε αγροτικά προϊόντα: «Στον κόσμο υπάρχουν δύο σημαντικές αγορές εμπορευμάτων. Η CBOT στο Σικάγο και η Euronext στο Παρίσι. Θεωρούνται το βαρόμετρο τιμής στην παγκόσμια αγορά και βρίσκονται υπό την εποπτεία του δημοσίου. Η τιμή διαμορφώνεται αποκλειστικά από την προσφορά και τη ζήτηση».

Η τιμή θα παραμείνει υψηλή ανεξάρτητα από τον πόλεμο

Για τους παραγωγούς και τους εμπόρους σιταριού, η τιμή που καθορίζεται στα χρηματιστήρια μοιάζει με μια τιμή χονδρικής, λέει ο γερμανός ειδικός, κάνοντας λόγο για ένα είδος σημείου αναφοράς που αποδέχεται η παγκόσμια αγορά. Ρωσία και Ουκρανία παράγουν μαζί περίπου το ένα τρίτο του σιταριού που διακινείται διεθνώς δηλαδή 60 εκατομμύρια από συνολικά 200 εκατομμύρια τόνους. Ο Βόλφγκανγκ Ζάμπελ εξηγεί:

«Στο ξεκίνημα του πολέμου είδαμε την τιμή ανά τόνο σιταριού να εκτοξεύεται στα 425 δολάρια. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ό,τι περιορίστηκε ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα ενός αγαθού. Η παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς χωρίς το σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες».

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Αγροτών αναμένει ότι οι τιμές του σιταριού θα παραμείνουν υψηλές, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της έλλειψης λιπασμάτων και ανταλλακτικών για γεωργικά μηχανήματα. Ο χρηματιστής Βόλφγκανγκ Ζάμπελ έχει παρόμοια άποψη και θεωρεί δεδομένο ότι το σιτάρι θα παραμείνει ακριβό τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό