25.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Η Αθήνα προειδοποιεί ξανά τον Μίτσκοσκι για το νέο «Μακεδονία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας όπου διεξάγεται η διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης έχει στραμμένο το ραντάρ της η ελληνική διπλωματία. Σε μια κίνηση που δεν αποτελεί έκπληξη για την Αθήνα, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση το βράδυ της Κυριακής. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο αν τελικά ο Μίτσκοσκι επιλέξει να ορκιστεί – όπως ο ίδιος πρόσφατα είχε δηλώσει – στο συνταγματικό όνομα της χώρας ή ακολουθήσει το παράδειγμα της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του VMRO και των πιέσεων που δέχεται από την Αθήνα και τη διεθνή κοινότητα, είχε προκλητικά δηλώσει ότι θα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» στο εσωτερικό της χώρας και τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» εκτός συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση, ελληνικές διπλωματικές πηγές μιλώντας στο Flash.gr υπενθυμίζουν ότι αναμένουν από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όχι επιλεκτική». Παράλληλα, υπογραμμίζουν με νόημα ότι οι νέες αναφορές του εν αναμονή πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας δεν έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε κομματική συγκέντρωση του VMRO, αλλά μέσα στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας παρακολουθούν από κοντά διπλωμάτες της ελληνικής αποστολής στα Σκόπια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό