16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για τα F-35 – «Ζητήσαμε 20 αεροσκάφη και υπάρχει εναλλακτική να πάρουμε άλλα 20», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός εξωτερικών απάντησε στις ανυπόστατες κατηγορίες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της κατά της Τουρκίας. «Η Τουρκία είναι η μόνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά συμμάχου χώρας», παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας.

«Η τουρκική επεκτατική στρατηγική σε Κύπρο, Ιράκ, Συρία και Λιβύη, το casus belli κατά της Ελλάδας και η ευθεία αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας καθιστούν», σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, «την Τουρκία όχι μόνο ένα κράτος – ταραξία, αλλά μια κατεξοχήν αναθεωρητική δύναμη. Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο», μετέδωσε η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε πως: «είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό. Δεν θα θεωρούσε κανείς ότι η γενική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο ευρύτερο χρονικό διάστημα είναι μια συμπεριφορά που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και συνάδει με τις Συνθήκες. Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες» είναι το μήνυμα των συμμετεχόντων από το Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που διοργανώνει στο Καστελλόριζο η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών: «Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών και σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών».

Στις ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος για τα F-35

Τις ευρείες δυνατότητες των F-35 είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε τη γραμμή παραγωγής των λεγόμενων «αόρατων» αεροσκαφών.

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εντάξει την Ελλάδα στα F-35 είναι μια απόρροια της στρατηγικής συνεργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα με το επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για 20+20 F-35, γίνεται η 3η χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά το Ισραήλ και την Ιταλία, που θα κατέχει αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Ο Ντένης Πλέσσας εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, δήλωσε: «Δεν υποδεχόμαστε τον υπουργό, την πρέσβη, τον ΓΓ του ΥΠΕΘΑ στο εργοστάσιο, υποδεχόμαστε ολόκληρη την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35».

Από την πλευρά του ο Κρις Σπινέλι πιλότος F-35, ανέφερε πως: «Έχει επίσης την ικανότητα να επικοινωνεί με δυνάμεις στο έδαφος και με πλοία στη θάλασσα. Είναι μια τεχνολογία που “αλλάζει το παιχνίδι”».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό