21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η ΑΕΚ πρωτοπόρος και στην… τηλεόραση (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 1991, η ΕΡΤ έψαχνε τρόπους να παραμείνει μέσα στις προτεραιότητες του Ελληνα τηλεθεατή. Η ιδιωτική τηλεόραση είχε δύο χρόνια ζωής (με ναυαρχίδες το MEGA CHANNEL και τον ANTENNA) και είχε ήδη αποσπάσει τη μεγαλύτερη μερίδα της πίτας των ακροαματικοτήτων με τα «πιασάρικα» ψυχαγωγικά προγράμματά της.

Η κρατική τηλεόραση, λοιπόν, δεν είχε παρά να επιστρατεύσει το παραδοσιακό… βαρύ πυροβολικό της, τα αθλητικά. Ήρθε λοιπόν σε συμφωνία με την τότε διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, την ΕΠΑΕ, να αρχίσει τις ζωντανές μεταδόσεις, καθώς είχε στα προγράμματά της … χώρο, αλλά και την υποδομή και την εμπειρία για αθλητικές παραγωγές.

Οι πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος 1991-92 παίχθηκαν χωρίς τηλεόραση: όλα τα ματς ίδια ώρα την Κυριακή, χωρίς ζωντανή μετάδοση. Η 6η αγωνιστική, όμως, ήταν ιστορική, καθώς εγκαινιαζόταν η μόνιμη μετάδοση των αγώνων του πρωταθλήματος. Μέχρι τότε, η κρατική τηλεόραση έδειχνε ματς σε μεμονωμένες και ειδικές περιπτώσεις, αλλά ποτέ στο πλαίσιο μιας μόνιμης συμφωνίας με την ΕΠΑΕ ή με την ΕΠΟ παλαιότερα.

Η ΑΕΚ και ο Αθηναϊκός ήταν οι πρώτες ομάδες που… παρήλασαν ζωντανά εκείνη τη σεζόν από τους δέκτες των τηλεθεατών. Ήταν Σάββατο 12 Οκτωβρίου 1991 –το Σάββατο ήταν η «τηλεοπτική» μέρα- και ο Μανώλης Μαυρομμάτης περιέγραψε τον αγώνα, από τον οποίον παραθέτουμε και ασπρόμαυρο βίντεο της ιστορικής ζωντανής μετάδοσης αλλά και έγχρωμο από την κυριακάτικη εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Με γηπεδούχο τον Αθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (λίγες μέρες μετά τον… ηρωικό αποκλεισμό του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Κυπελλούχων) η ΑΕΚ νίκησε 3-2 και συνέχισε την πορεία ανάκαμψης που ως κατάληξη θα είχε τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους της. Τέσσερις μέρες πριν τον πρώτο αγώνα με τη Σπαρτάκ Μόσχας για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε τα εύκολα δύσκολα, αφού προηγήθηκε 0-3 με τα γκολ των (εικονιζόμενων στη φωτογραφία από εκείνο τον αγώνα) Ντανιέλ Μπατίστα (8’) και Βασίλη Δημητριάδη (15’ και 52’ με πέναλτι) αλλά ο πολύ αξιόμαχος Αθηναϊκός της εποχής μείωσε σε 2-3 με πέναλτι του Πολωνού Μπονγκ (59’) και σουτ του Καπουράνη (85’). Η ΑΕΚ έζησε για λίγα λεπτά με το άγχος, αλλά στο τέλος νίκησε την ομάδα που ένα χρόνο πριν, στην πρώτη σεζόν της στην Α’ Εθνική, είχε πάρει 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχε νικήσει την ΑΕΚ με 1-0 στο γήπεδο του Βύρωνα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Καραγιάννης (75’ Σαββίδης) Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Π. Παπαϊωάννου, Κούτουλας (83’ Καραγκιοζόπουλος), Κλόπας, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Μπατίστα.

Στις 12 Οκτωβρίου

12/10/30 Απόλλων-ΑΕΚ 0-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –νικηφόρα πρεμιέρα στο Ρουφ με γκολ του πανύψηλου σέντερ φορ Μήτσου Μούγκρα, αλλά το πρωτάθλημα Αθηνών θα διακοπεί για να διοργανωθεί το πρώτο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας)

12/10/52 Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Πατάκα, αλλά ο Πανιώνιος έκανε την αναστροπή, με τον Κώστα Νεστορίδη να σημειώνει το τρίτο γκολ)

12/10/58 Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-1  (Πρωτάθλημα Αθήνας –στο 82’ το 1-0 ο Χρονόπουλος, αλλά ο Κανάκης ισοφάρισε στο 90’)

12/10/85 ΟΦΗ-AEK 2-0 (A’ Εθνική)

12/10/14 Παναιγιάλειος-ΑΕΚ 0-1 (FootballLeague –γκολ του Αραβίδη και πρεμιέρα με νίκη στη Β’ Εθνική)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό