31.6 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Η «έχθρα» των αδελφών Dassler και οι δύο κολοσσοί εταιρείες ένδυσης στα… μαχαίρια [vid]

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ιστορία των αδελφών Αδόλφου και Ρούντολφ Ντάσλερ με την ένδυση αθλητικών ειδών, ξεκίνησε έναν αιώνα πριν και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου του 1924, όταν ίδρυσαν μία εταιρεία που κατασκεύαζε παπούτσια για αθλητές. Η σχέση τους, όμως, μετά από κάποια χρόνια θα γίνει… εχθρική και θα φτιάξουν ο καθένας ξεχωριστέ δύο επιχειρήσεις, την Adidas και την Puma. 

Το «χρυσό» έτος του 1926 που εκτόξευσε την εταιρεία

Παρόλο που τα αδέλφια Ντάσλερ είχαν φτιάξει την εταιρεία με όνομα «Gerbüder Dassler Schuhfabrik», τα είδη που πουλούσαν δεν είχαν πάρει μεγάλη δημοσιότητα, μέχρι το 1926. Τότε, ο προπονητής της ομάδας στίβου της Γερμανίας, ο Τζόσεφ Βάιτσερ, προσέγγισε τα αδέρφια και έμεινε έκπληκτος με την ποιότητα των παπουτσιών που πουλούσαν. Αυτό, έκανε κάθε αθλητή στην χώρα να θέλει να αγοράσει τα εν λόγω προϊόντα των Ντάσλερ. 

Μετά την επιτυχία του 1926, το 1936 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, τα αδέρφια δεν άργησαν να τοποθετήσουν το προϊόν τους στο Ολυμπιακό χωριό της Γερμανίας, κάνοντας, έτσι, αρκετούς αθλητές να θέλουν να προμηθευτούν τα είδη των Ντάσλερ. Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία τους «εκτοξεύθηκε» την εποχή του Χίτλερ.

Αυτό, όμως, δεν τους εμπόδισε να κλείσουν μία επιχειρηματική συμφωνία με τον αθλητή του στίβου, Τζέσε Όουενς και να φορέσει τα παπούτσια της εταιρείας τους. Με τη νίκη του Αφροαμερικανού στον τελικό που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, τα προϊόντα των αδελφών Ντάσλερ έγιναν δημοφιλή σε όλη την υφήλιο. 

Το τέλος μίας αδελφικής σχέσης για μία… παρεξήγηση

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή του Χερζογκεναράουχ. Όταν ο Αδόλφος, πήγε με τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο υπόγειο για να προφυλαχτούν, ο αδερφός του, Ρούντολφ, είπε: «Οι μπ@στ@ρδοι επέστρεψαν», εννοώντας φυσικά τους Άγγλους. Όμως, ο Άντι, πίστεψε πως αναφέρθηκε σε εκείνον και μετά από εκείνη τη στιγμή τα δύο αδέρφια έγιναν «αιώνιοι» εχθροί. 

Τα προβλήματα, ήταν τόσα πολλά που ο Ρούντι πίστεψε επίσης πως ο Άντι και η γυναίκα του τον έστειλαν στον πόλεμο, έτσι ώστε να πεθάνει και να έχουν μόνο εκείνοι την εταιρεία, ενώ παράλληλα ήταν πεπεισμένος πως για τις δύο συλλήψεις που του έγιναν από τους Συμμάχους, ήταν από πίσω ο… αδερφός του. Αυτή η θεωρία, επιβεβαιώθηκε από μία κατάθεση Αμερικανού αξιωματικού. 

Μετά από πολύχρονη δίκη στο τέλος του πολέμου, οι Συμμαχικές δυνάμεις αποφάσισαν πως οι Άντι και Ρούντι δεν είχαν καμία σχέση με την Γκεστάπο. Ωστόσο, όλο το μερίδιο της εταιρείας, πήγε στον Άντι, χωρίς να ξέρουμε πώς κατάφερε να το έχει στα «χέρια» του. Ο Ρούντολφ, έφτιαξε το 1949 τη δική του εταιρεία με τους μισούς εργαζόμενους να πηγαίνουν σε εκείνον και συγκεκριμένα στην Puma και τους υπόλοιπους να μένουν στην Adidas. 

Η πρώτη νίκη της Adidas έναντι της Puma

Το 1954 διεξήχθη το Μουντιάλ της Ελβετίας. Εκεί, ο Άντι Ντάσλερ της Adidas, αποφάσισε να «ταπεινώσει» τον αδερφό του, κάτι που το κατάφερε. Ο Ρούντι είχε μιλήσει για τα χειρότερα λόγια για τον προπονητή της Γερμανίας, τον Σεπ Χέμπεργκερ και ο Αδόλφος εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συγκυρία και συμφώνησε με την ομοσπονδία της Μάνσαφτ για τον ρουχισμό των παικτών.  Η εθνική Γερμανίας πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο με σκορ 3-2, ενώ το 1963, η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου με επωνυμία ήταν της Adidas. 

Όταν η Puma «έντυσε» τον Πελέ

Μένουμε σε Μουντιάλ και αυτή τη φορά θα «ταξιδέψουμε» στο 1970 του Μεξικό. Ο γιος του Ρούντι Ντάσλερ, ο Άρμιν, ήρθε σε συμφωνία με τον Βραζιλιάνο «θρύλο» του ποδοσφαίρου, του Πελέ, για να φορά τα παπούτσια της Puma. Μετά από αυτήν την εμπορική επιτυχία, η εταιρεία είχε μία ανοδική πορεία. 

Η τελευταία επιθυμία του Αδόλφου Ντάσλερ και… η τραγική ειρωνεία

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1976, ο Ρούντι Ντάσλερ απεβίωσε και η Puma, για να δείξει πόσο μεγάλο ήταν το μισός των δύο αδελφών, έβγαλε μία ανακοίνωση που ανέφερε την εξής πρόταση: «Για λόγους ανθρώπινου οίκτου, η οικογένεια του Αδόλφου Ντάσλερ δεν θα σχολιάσει το θάνατο του Ρούντολφ Ντάσλερ». Το 1980, πέθανε και ο Άντι Ντάσλερ, ο οποίος είχε ως τελευταία επιθυμία να θαφτεί όσο πιο μακριά γίνεται από τον τάφο του αδερφού του. 

Η ειρωνεία της συγκεκριμένης ιστορίας, είναι πως μόνο ένας Ντάσλερ συνεχίζει και ασχολείται με τα αθλητικά είδη. Αυτός, είναι ο Φρανκ Ντάσλερ, ο εγγονός του Ρούντι, ιδρυτή της Puma, όπου δουλεύει για την Adidas. Σίγουρα, δύσκολα θα ξανασυναντήσουμε τέτοια υπόθεση, καθώς σύμφωνα με τη Forbes, ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αντιπαλότητες του προηγούμενου αιώνα. 

Δημήτρης Δράκος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό