33.6 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Η έννοια των «διευθυντικών στελεχών» επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και είναι υπόχρεοι σε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την έννοια των «διευθυντικών στελεχών» κατά περίπτωση δ’, άρθρου 14 του  ν. 5026/2023.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 2/5/2024Αριθ. Πρωτ. 178/Γ/2024Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές ΔραστηριότητεςΓ’ ΜονάδαΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Η έννοια των «διευθυντικών στελεχών» κατ’ αρ. 14 περ. δ’ ν. 5026/2023.

Με αφορμή ερωτήματα που απευθύνθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την έννοια του όρου «διευθυντικά στελέχη», ιδιότητα η οποία περιλαμβάνεται στη διάταξη του αρ. 14 περ. δ’ του ν. 5026/2023 η γνώμη μας είναι η εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 περ. δ. η δήλωση υποβάλλεται εκτός των άλλων από «…τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις,…». Όπως προκύπτει από τις πιο πάνω προβλέψεις του νόμου δεν παρατίθεται ορισμός της έννοιας «διευθυντικό στέλεχος», ενώ σε περιπτώσεις σύναψης δημοσίων συμβάσεων, ο ως άνω νόμος δεν αναφέρεται σε «διευθυντές», όπως επιλέγει να κάνει σε άλλες περιπτώσεις και ως εκ τούτου συνάγονται οι ακόλουθες παραδοχές:

Αποτελεί νομοθετική επιλογή να θεσπιστεί ειδικά για την υπό κρίση περίπτωση του άρθρου 14 περ. δ’ του ν.5026/2023 στην υπό τον όρο «Διευθυντικά Στελέχη» κατηγορία προσώπων – που αποτελεί έννοια σαφώς ευρύτερη του όρου «διευθυντής» – υποχρέωση υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ σε πρόσωπα τα οποία συμβατικά ή βάσει καταστατικού ή οργανογράμματος, είτε, συνηθέστερα, εφόσον εν τοις πράγμασι συγκεντρώνουν επιμέρους χαρακτηριστικά, ιδιότητες και ουσιώδεις αρμοδιότητες, ο προσδιορισμός των οποίων δεν ορίζεται από το ν. 5026/2023. Σε κάθε όμως περίπτωση ως Διευθυντικά Στελέχη πρέπει να θεωρηθούν τα πρόσωπα τα οποία όχι μόνον έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες είτε καθήκοντα ουσιώδη ως προς τους σκοπούς και τη λειτουργία της επιχείρησης (άρ. 2 του ν. 3310/2005, Γνωμ. 12/2021 ΝΣΚ) αλλά και τους έχει παραχωρηθεί η αρμοδιότητα εκπροσώπησης και διαχείρισης της επιχείρησης, η οποία πρέπει να είναι γενική.

Άλλωστε, παρίσταται άτοπο, ανεπιεικές και οπωσδήποτε αντίκειται στο πνεύμα του νόμου, σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, να μην υποχρεώνονται σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρόσωπα τα οποία έχουν στην πράξη διευρυμένο πεδίο αρμοδιότητας και ευθύνης και αντιθέτως, να υπέχουν τέτοια υποχρέωση πρόσωπα που απλά φέρουν τον αντίστοιχο τίτλο.

Εν όψει των όσων προεκτέθηκαν, υπάλληλοι οι οποίοι φέρουν τον τίτλο του «διευθυντή» μπορεί να εμπίπτουν, κατ’ αρχήν και στην έννοια των «διευθυντικών στελεχών», χωρίς, όμως, αυτό να συμβαίνει οπωσδήποτε και χωρίς οι δύο έννοιες να είναι ταυτόσημες, ιδίως σε περιπτώσεις που για τυπικούς, ή άλλους λόγους υπάλληλοι ενδέχεται να φέρουν τον τίτλο του «διευθυντή», μόνο τύποις, χωρίς να είναι επιφορτισμένοι με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ο Πρόεδρος της ΑρχήςΧαράλαμπος Ι. ΒουρλιώτηςΑντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

———

Περίπτωση δ’ άρθρου 14 ν. 5026/2023: δ) τους ιδιοκτήτες, τους εταίρους, τους βασικούς μετόχους, τα
εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών
επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, τα φυσικά πρόσωπα, τα
οποία έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και φέρουν οποιαδήποτε
από τις ανωτέρω ιδιότητες σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που συνάπτουν
δημόσιες συμβάσεις, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει τα αναφερόμενα
στην περ. α’ ποσά ανά περίπτωση, εξαιρουμένων των βασικών μετόχων και
των μετόχων επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και είτε οι
ίδιες είτε οι βασικοί μέτοχοι αυτών εμπίπτουν στις εξαιρέσεις από την
υποχρέωση ονομαστικοποίησης της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 3310/2005 (Α’ 30),

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό