18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του κατοικιδίου μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου του τετράποδου φίλου μας είναι ζωτικής σημασίας. Επηρεάζει όχι μόνο την υγεία και την ευεξία του, αλλά σε μεγάλο ποσοστό και τη συμπεριφορά του.

Ένας βαθύς, καλός ύπνος ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει τη θετική διάθεσή τους. Από την άλλη πλευρά, αν το κατοικίδιό μας στερείται ύπνου, η συσσώρευση ορμονών άγχους μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες, όπως επιθετικότητα, πείσμα, ανησυχία και έντονο γάβγισμα μέσα στην ημέρα αλλά και σε καταστροφική συμπεριφορά.

Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρείτε ένα πρόγραμμα ύπνου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του φίλου σας.

Πόσες ώρες αρκούν για πλήρη ξεκούραση;

Κατά γενική ομολογία ένας σκύλος κοιμάται το ½ της ημέρας, το 1/3 ξαπλώνει και το υπόλοιπο καταναλώνεται σε δραστηριότητα και διατροφή.Συνήθως όμως εξαρτάται από το κάθε ζώο και τις ανάγκες που έχει για ύπνο.

Σπουδαίο ρόλο παίζουν η ηλικία, το μέγεθος και η καθημερινή σωματική κίνηση.

Για παράδειγμα, ένα κουταβάκι που βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο ξεκούρασης από έναν ενήλικο δραστήριο σκύλο.

Ένας γενικός κανόνας διάρκειας ύπνου είναι ο παρακάτω:

Κουτάβια: 12-18 ώρες την ημέραΕνήλικα σκυλιά: 14 ώρες την ημέραΜεγαλόσωμα ενήλικα σκυλιά: Μέχρι 18 ώρες την ημέραΕνήλικα σκυλιά: Πάνω από 18 ώρες την ημέρα

Tips για καλύτερο ύπνο

Καθημερινή άσκηση

Η σωματική αλλά και η πνευματική άσκηση θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του κατοικιδίου σας. Εντάξτε στο πρόγραμμά του κάποιο είδος άσκησης και δημιουργήστε μία ρουτίνα άσκησης – ύπνου – παιχνιδιού.Αν κουράζεται περισσότερο μέσα στην ημέρα του, θα κοιμάται καλύτερα. Αντίθετα, η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλέσει, αϋπνία και άγχος.Επίσης, τις ώρες που λείπετε από το σπίτι δώστε του ένα διαδραστικό παιχνίδι που θα το κρατήσει απασχολημένο και ήρεμο.

Κατάλληλη τροφή

Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας επιλέξτε την κατάλληλη τροφή για το τετράποδό σας. Ορισμένες τροφές δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του ζώου λόγω συστατικών χαμηλής ποιότητας.

Διαμορφώστε τον προσωπικό χώρο τουΠολύ βασικό είναι να έχει το δικό του χώρο, με απόλυτη ησυχία και ένα ειδικό κρεβατάκι για εκείνο. Αν δεν του αποσπά κάτι την προσοχή και ξεκουράζεται σε ένα κρεβατάκι άνετο και μαλακό, σίγουρα θα απολαύσει ένα καλό ύπνο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό