20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Μπλόκο στην Ρωσία – Δεν θα μπορεί να πληρώνει τους αμερικανούς ομολογιούχους

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πιθανό να παρατείνουν την άδεια που λήγει σύντομα η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους αμερικανικών ομολόγων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμής του χρέους της.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταβάλει τις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας.

Η χώρα έχει διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα προχώρησε καθυστερημένα σε πληρωμές για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προθεσμία της 25ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την όποια λήγει η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να κάνει πληρωμές στους κατόχους αμερικανικών ομολόγων.

Η Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν τη λήξη της άδειας, δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί».

Η Γέλεν δήλωσε επίσης: «Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βρει τρόπο να κάνει αυτές τις πληρωμές και αθετήσει τεχνικά το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πραγματικά σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένη από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από τον απόηχο της επανάστασης του 1917 και είχε βαθμολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό