21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: «Βουτιά» των 4 μεγάλων τραπεζών, παρά το «σωσίβιο» στην Credit Suisse

Ειδήσεις Ελλάδα

H Goldman Sachs προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,3%, στο 1,2% για το επόμενο τρίμηνο 

Η Goldman Sachs εξέδωσε την Πέμπτη προειδοποίηση για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargο)  γνωρίζουν ραγδαία πτώση, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της Credit Suisse σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο κατά 35% μετά την προσφορά ρευστότητας της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους έως 54 δισεκ. δολαρίων. 

Οι μετοχές των λεγόμενων «τεσσάρων μεγάλων» στις ΗΠΑ υποχώρησαν σημαντικά, ενώ η Daily Mail αναφέρει ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Γιαν Χάτζιους να κάνει λόγο για πιθανότητα 35% οι ΗΠΑ να πληγούν από ύφεση τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για πρόβλεψη δραματικά υψηλότερη από 25% που έκανε ο Χάτζιους στην προηγούμενη πρόβλεψή του. Ο Χάτζιους είναι μέχρι στιγμής ο μόνος οικονομολόγος της Wall Street που ενισχύει τις πιθανότητες για ύφεση, αλλά η Goldman Sachs είναι γνωστή για τις ακριβείς εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τις οικονομικές τάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε επίσης τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές προοπτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,3%, στο 1,2% για το επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, οι μετοχές της JP Morgan υποχώρησαν κατά 4,72 τοις εκατό στα 128,26 δολάρια ανά μετοχή, και οι μετοχές της Bank of America υποχώρησαν κατά 0,94 τοις εκατό στα 28,49 δολάρια. Οι μετοχές της Wells Fargo έχουν υποχωρήσει κατά 3,29 τοις εκατό στα 38,85 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Citigroup έχει υποχωρήσει κατά 5,44 τοις εκατό και βρίσκεται στα 44,82 δολάρια ανά μετοχή.

Έκτακτη ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη έκτακτη ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse, την επομένη της ιστορικής πτώσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή καγκελαρία δεν έκανε έως στιγμής κάποιο σχόλιο.

Οι επενδυτές συνέβαλαν στην εκτόξευση της μετοχής της Credit Suisse σήμερα έπειτα από το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων που έριξε η ελβετική κεντρική τράπεζα στον τραπεζικό κολοσσό προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Credit Suisse αυξήθηκε κατά 22% στο τέλος του πρωινού σε ένα ισχυρό όγκο συναλλαγών.

Χθες η μετοχή είχε τη χειρότερη συνεδρία στην ιστορία της έπειτα από την κίνηση πανικού που ακολούθησε δηλώσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της εθνικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 1,55 ελβετικού φράγκου.

Προκειμένου να σταματήσει την κίνηση πανικού, η Credit Suisse -που ανήκει σε μια πολύ περιορισμένη λέσχη τραπεζών που θεωρείται πως έχουν τόσο σημαντικό ρόλο ώστε δεν μπορούν να αφεθούν να πτωχεύσουν- ανακοίνωσε εν τω μέσω της νυκτός στην Ευρώπη πως θα ζητούσε από την ελβετική κεντρική τράπεζα να τη δανείσει έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,7 δισ. ευρώ), προκειμένου να “ενισχύσει προληπτικά” τη ρευστότητά της.

Η τράπεζα θα προχωρήσει επίσης σε μια σειρά εξαγορών χρέους έναντι περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων. 

– ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό