21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε τρία στάδια η απορρόφηση του 80% των επιβαρύνσεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Πηνελόπης Γκάλιου 

“Αναδρομική ανακούφιση” με ζεστό χρήμα κατευθείαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών και με αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιφέρουν μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα στις 8.30 το πρωί, από τους αρμόδιους υπουργούς. Προκειμένου να μπει ανάχωμα στην εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος και στην ασφυξία που προκαλεί σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου, αποφασίστηκε η επίσπευση των ανακοινώσεων για ένα εθνικό σχέδιο τεσσάρων πεδίων δράσης που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στις πλάτες των καταναλωτών, με την πρώτη παρέμβαση η κυβέρνηση σηκώνει αναδρομικά το βάρος που έχουν επωμιστεί νοικοκυριά με εισοδήματα έως 45.000 ευρώ ετησίως και επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, με μέγιστο όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης τα 600 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο καταναλωτές και κράτος θα μοιραστούν την όποια αύξηση και πέραν των 300 KWh στην κατανάλωση, με το κράτος να καλύπτει το 50% ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Με τη δεύτερη παρέμβαση η κυβέρνηση στρέφεται στις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος καλώντας τες να αναλάβουν κι αυτές τις ευθύνες τους και επιβάλλοντάς τους «να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια» όπως είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε πως “με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%”.

Δεδομένης της καθυστέρησης αποφάσεων από πλευράς Ε.Ε. ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, ως τρίτη παρέμβαση, πως “ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο”. Όπως διευκρίνισε μάλιστα “με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας”. Μία πρωτοβουλία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε “δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές”.

Ενισχυτικά στα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης που στοχεύουν στην σημαντική ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων προστίθενται και οι επιμέρους παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως προστιθέμενη αξία, με στόχο επίσης την ελάφρυνση, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή”, που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” των κατοικιών, δρομολογείται και το “Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις”. Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους. “Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας” συνέστησε ο πρωθυπουργός.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έως σήμερα

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν οδηγήσει τουλάχιστον τρεις φορές πάνω τις τιμές τους σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Για αυτό το λόγο, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές η κυβέρνησή από την πρώτη στιγμή και διαβλέποντας την ένταση και τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης σε λογαριασμούς ενέργειας, αγαθά πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες, απαριθμώντας: α). Με στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ έως τώρα -από τα μεγαλύτερα πακέτα ενίσχυσης στην ΕΕβ). Με δυναμικές προτάσεις και συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου που θα αποσυνδέει προσωρινά την επίδραση της τιμής του στο ηλεκτρικό ρεύμαγ). Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους επιτήδειους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην διεθνή κρίση Στο ερώτημα λοιπόν “τι έχετε κάνει έως σήμερα και γιατί δεν κινηθήκατε πιο γρήγορα” η απάντηση που δίνουν οι ίδιες πηγές είναι “πως έχουμε κάνει ήδη πολλά, σίγουρα περισσότερα και νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζοντας όμως οτι και αυτά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το σύνολο των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές και αναμένοντας ταυτόχρονα και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες:

● Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο οδηγούνται τα υπερέσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2 για να επιστρέψουν ως εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.  

● Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 2,2 δισ. για επιδοτήσεις και επιπλέον 1,1 δισ. από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εμπορίας σε εκπτώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, επιχειρώντας να μετριάσουμε τις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας.

● Για ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που προσεγγίζει το 70%, 2,3 εκατ. νοικοκυριά για την ακρίβεια, που καταναλώνουν μέχρι 300 kwh το μήνα για την κύρια κατοικία του, απορροφούμε έως και το 80% της αύξησης.

● Επιπλέον, περισσότερες από 1.250.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι δυσβάσταχτοι τους προηγούμενους μήνες, από τον Απρίλιο και μετά χάρις στην πολύ αυξημένη επιδότηση αλλά και τις αναδρομικές επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Απριλίου, θα διαπιστώσουν στους λογαριασμούς που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, την θετική επίπτωση των ενισχύσεων της κυβέρνησης στην ελάφρυνση του ενεργειακού τους κόστους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως,στα περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης.”

Το νέο πακέτο μέρτων αναμένεται να εξειδικευτεί σήμερα στις 8.30 το πρωί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ανικανοποίητη η ανιπολίτευση

“Διάγγελμα παραδοχής αφαίμαξης” χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη των όσων βιώνουν οι πολίτες την έχει ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “επιδοτεί την αισχροκέρδεια” και τονίζει “ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρόλα αυτά για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε. Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δις ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν.

Κριτική ασκήθηκε και από το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας πως “ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική”. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στην ανάγκη επιβολής “πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς και επιμερίζει το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς” και σημειώνει “Άλλη μια φορά συμφώνησε με την εδώ και μήνες διατυπωμένη θέση μας για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Επιτέλους από τα λόγια, ας περάσει στις πράξεις”.

Χωρίς αντίκρισμα εκτιμά το ΚΚΕ ότι θα είναι οι ελαφρύνσεις, υποστηρίζοντας πως “Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά”.

Δικαιολογίες χαρακτήρισε τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις το ΜέΡΑ 25​

 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό