16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρικό εμφύτευμα υπόσχεται λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ηλεκτρικά εμφυτεύματα στα γόνατα μπορεί να αποτελέσουν τη λύση που ανέμεναν εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ παρουσιάζει την τεχνολογία που ανέπτυξαν με την οποία όπως υποστηρίζουν πραγματοποιείται αναγέννηση των χόνδρων στο γόνατο με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα πάχους μισού χιλιοστού που αποτελείται από πιεζοηλεκτρικά υλικά όταν αισθανθεί πίεση παράγει πολύ μικρής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν το εμφύτευμα τοποθετηθεί σε ασθενείς με αρθρίτιδα η φυσική κίνηση της άρθρωσης στο γόνατο προκαλεί την δημιουργία ενός ηλεκτρικού πεδίου το οποίο θα έλκει ομάδες κυττάρων να δημιουργήσουν στο σημείο αυτό μια αποικία η οποία θα εξελιχθεί στην συνέχεια σε νέο χόνδρο. Η απώλεια χόνδρων λόγω ηλικίας ή εξαιτίας κάποιου ατυχήματος προκαλεί  την τριβή ανάμεσα στα οστά με αποτέλεσμα έντονους πόνους και δυσκολία στην κίνηση. Η ανάπτυξη νέων χόνδρων είναι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος.

Εχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι αναπλήρωσης ή αντικατάστασης των χόνδρων με μοσχεύματα είτε από άλλα σημεία του σώματος ενός ασθενούς είτε από δότη. Όμως στο σημείο που θα ληφθεί το μόσχευμα από το σώμα του ασθενούς πολλές φορές προκαλούνται φθορές και ζημιές δημιουργώντας νέο πρόβλημα ενώ τα μοσχεύματα από δότη συχνά απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενούς. Έχουν επίσης παρουσιαστεί κάποιες μέθοδοι δημιουργίας χόνδρων με χρήση χημικών ουσιών ή με χρήση βιο-σκαλωσιάς όμως μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει αποδειχθεί λειτουργική και ασφαλής τόσο η κάθε μια ξεχωριστά μόνη της αλλά ούτε και συνδυαστικά.  

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στα πειράματα που έκαναν σε γόνατα κουνελιών το εμφύτευμα αναδημιούργησε με επιτυχία χόνδρους και τώρα ετοιμάζονται για δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα τα γόνατα των οποίων έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία με αυτά των ανθρώπων.  

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό