15.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ζελένσκι: Άρρωστος γέρος ο Πούτιν – Ανταλλαγή αιχμαλώτων από Ρωσία και Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανήμερα της εθνικής γιορτής της Ουκρανίας και ενώ συνεχίζεται η νικηφόρα αντεπίθεση της χώρας του στα εδάφη της Ρωσίας στην περιοχή του Κουρσκ ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χλεύασε περιφρονητικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζοντάς τον ως «άρρωστο γέρο από την Κόκκινη Πλατεία».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αποκάλυψε και ένα νέο όπλο στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, ένα νέο ταχύτερο drone με πολεμική κεφαλή και μεγάλη εμβέλεια που θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά για να πλήξει ρωσικά αεροδρόμια.

Η «παλιανιάτσια» που δεν μπορούν να προφέρουν οι Ρώσοι

Σύμφωνα με το Reuters, καθώς η Ουκρανία γιόρταζε 33 χρόνια μετασοβιετικής ανεξαρτησίας, ο Ζελένσκι είπε ότι το νέο όπλο, η παλιανιάτσια (Palianytsia) είναι ταχύτερο και πιο ισχυρό από τα εγχώρια drones που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής το Κίεβο για να αντεπιτεθεί στη Ρωσία, χτυπώντας τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα στρατιωτικά αεροδρόμια της. «Ο εχθρός μας… θα ξέρει ποιος είναι ο ουκρανικός τρόπος για αντίποινα. Άξιος, συμμετρικός, μακράς εμβέλειας», είπε.

Ο Ζελένσκι χλεύασε τον 71χρονο πρόεδρο της Ρωσίας και την πυρηνική ρητορική του. «Ένας άρρωστος γέρος από την Κόκκινη Πλατεία που απειλεί συνεχώς τους πάντες με το κόκκινο κουμπί δεν θα μας υπαγορεύσει καμία από τις κόκκινες γραμμές του», είπε σε ένα βίντεο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι οι αποφάσεις μας για τα νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένης της Παλιανίτσια, είναι ο ρεαλιστικός τρόπος δράσης μας, ενώ ορισμένοι από τους εταίρους μας δυστυχώς καθυστερούν τις αποφάσεις», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Ουκρανοί λένε ότι η λέξη Palianytsia, ένα είδος ουκρανικού ψωμιού, είναι πολύ δύσκολο να προφερθεί για τους Ρώσους και έχει χρησιμοποιηθεί – μερικές φορές με χιούμορ – κατά τη διάρκεια του πολέμου ως ένας τρόπος για να ξεχωρίσουν Ουκρανοί και Ρώσοι. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Ρωσία, δύσκολο ακόμη και να προφέρει τι ακριβώς την έπληξε», είπε ο Ζελένσκι για τον πύραυλο drone.

Προήχθη σε στρατηγό ο διοικητής της επίθεσης στο Κουρσκ

Με διάταγμα, ο Ζελένσκι προήγαγε τον συνταγματάρχη Ολεξάντρ Σίρσκι, στο βαθμό του στρατηγού, μια σιωπηρή χειρονομία επαίνου μετά την αστραπιαία διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου.

Κατηγορούμενη από τη Ρωσία ως κλιμάκωση και μεγάλη πρόκληση, η θερινή αντεπίθεση της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη περισσότερων από 90 οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ σύμφωνα με το Κίεβο, τη μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση ήταν εν μέρει μια προληπτική κίνηση για να σταματήσουν τα ρωσικά σχέδια να καταλάβουν την πόλη Σούμι.

Εκτός από τη σύλληψη αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης», ο Ζελένσκι είπε ότι η επιχείρηση είχε άλλους στόχους που δεν μπορούσε να αποκαλύψει δημόσια.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντζέι Ντούντα επιβεβαίωσε ότι τα πολωνικά τανκς PT-91 Twardy που δόθηκαν στο Κίεβο από τη Βαρσοβία συμμετείχαν στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ.

«Είμαστε συγκινημένοι που βλέπουμε πώς τα τανκς PT-91 Twardy, που δόθηκαν από την Πολωνία (στην Ουκρανία) πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, υπερασπίζονται σήμερα την Ουκρανία στα πεδία των μαχών, πολεμώντας στην περιοχή του Κουρσκ», είπε.

Η Ρωσία καταδίκασε σθεναρά τη χρήση δυτικών όπλων για την εισβολή, για την οποία ο Πούτιν είπε ότι θα λάβει «άξια απάντηση».

Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου

«Έπειτα από διαδικασία διαπραγμάτευσης, 115 Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στην περιφέρεια Κουρσκ απομακρύνθηκαν από τα εδάφη που ελέγχει το καθεστώς του Κιέβου. Σε αντάλλαγμα αφέθηκαν ελεύθεροι 115 αιχμάλωτοι των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Σήμερα 115 ακόμη από τους υπερασπιστές μας επέστρεψαν στα σπίτια τους», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ενήργησαν ως μεσολαβητές για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως και πολλές προηγούμενες, επιτεύχθηκε χάρη στη μεσολάβηση των Εμιράτων, τα οποία σχολίασαν ότι είναι «ένας αξιόπιστος μεσολαβητής που στηρίζει τη διπλωματία για την επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων δεσμεύθηκε σε ανακοίνωσή του «να συνεχίσει κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία που έχουν στόχο να βρεθεί ειρηνική λύση», θεωρώντας «την αποκλιμάκωση» «το μόνο μέσο για να επιλυθεί η σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό