26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Εφορία: Φόροι και πρόστιμα για αφορολόγητες χρηματικές γονικές παροχές

Ειδήσεις Ελλάδα

Χιλιάδες υποθέσεις αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών σταμάτησε το «ραντάρ» της εφορίας καθώς εντοπίστηκαν φορολογούμενοι οι οποίοι δώρισαν χρήματα χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρο παρακάμπτοντας το νόμο για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Φόροι και πρόστιμα στους παραβάτες

Οι υποθέσεις αφορούν χρηματικές γονικές παροχές που έγιναν με μετρητά αλλά και εικονικές δωρεές χρημάτων σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των γονικών παροχών. Στους παραβάτες έχουν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ειδικότερα, ο έλεγχος των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ και η διασταύρωση των στοιχείων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία των τραπεζών αποκάλυψε:

Τι αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις στοιχείων

– Υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών – δωρεών από τους γονείς στα παιδιά ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια τους οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζών όπως ορίζει ο νόμος αλλά με κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου. Σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10% από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επικαλούμενος ότι ο πατέρας-δωρητής ήταν 84 ετών, δεν κατάλαβε όσα του είπε ο λογιστής και κατέθεσε τα χρήματα της γονικής παροχής στο λογαριασμό του παιδιού αλλά η προσφυγή του απορρίφθηκε.

– Περιπτώσεις γονικών παροχών σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021. Συγκεκριμένα, κατά το έλεγχο δηλώσεων διαδοχικών δωρεών βρέθηκαν περιπτώσεις που το παιδί δώρισε χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια, μάλιστα και την ίδια ημέρα, με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδελφό στον άλλο χωρίς να καταβληθεί φόρος όταν η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Στις διαδοχικές γονικές παροχές η εφορία ελέγχει το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Προσφυγές φορολογουμένων

Οι έλεγχοι εντείνονται ενώ ήδη 1.580 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από τους φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλει η εφορία.

Οι περισσότερες προσφυγές αφορούν γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών από 10.000 έως και 200.000 ευρώ οι οποίες έγιναν με μετρητά. Στην πλειονότητα τους οι προσφυγές απορρίφθηκαν με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό