35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ευρ. Εισαγγελία: Απάτη ΦΠΑ ύψους 85 εκατ. ευρώ στο εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας ύποπτος αρχηγός για απάτη ΦΠΑ ύψους 85 εκατ. ευρώ συνελήφθη στο Ναϊρόμπι (Κένυα), αφού είχε διαφύγει των αρχών, μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στο Αμβούργο (Γερμανία), με την κωδική ονομασία «Γολιάθ».

Ο ύποπτος είναι ένας Δανός πολίτης που είχε διαφύγει από τη Δανία για να αποφύγει τη σύλληψη, μετά από έρευνα για διεθνές εγκληματικό κύκλωμα, που διεξήχθη από την EPPO στις 22 Νοεμβρίου 2023. Εκείνη την περίοδο, συνελήφθη ένας άλλος ύποπτος αρχηγός της απάτης. Η τοποθεσία του υπόπτου ήταν άγνωστη στις αρχές.

Μετά από επιχείρηση παρακολούθησης έξι μηνών, η EPPO μπόρεσε να εντοπίσει και να συλλάβει τον ύποπτο στο Ναϊρόμπι, στις 23 Μαΐου 2024, με την υποστήριξη των αρχών της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας (Bundeskriminalamt: BKA) και της Κρατικής Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen).

Στις 5 Ιουνίου 2024, ο ύποπτος απελάθηκε και τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από τη μονάδα οργανωμένου εγκλήματος της Κρατικής Εγκληματικής Αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κατόπιν αιτήματος της EPPO, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο ύποπτος αναζητούνταν σε σχέση με εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείται στο διεθνές εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης (κυρίως AirPods) και υπήρχαν υποψίες για φοροδιαφυγή μέσω απάτης ΦΠΑ – ένα περίπλοκο εγκληματικό σύστημα που εκμεταλλεύεται τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών του, καθώς απαλλάσσονται από το φόρο προστιθέμενης αξίας – με εκτιμώμενες απώλειες για την ΕΕ και εθνικούς προϋπολογισμούς τουλάχιστον 85 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι ίδρυσαν εταιρείες στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να εμπορεύονται τα αγαθά μέσω μιας παράνομης αλυσίδας αγνοουμένων εμπόρων – οι οποίοι θα εξαφανίζονταν χωρίς να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Άλλες εταιρείες στην αλυσίδα της απάτης θα διεκδικούσαν στη συνέχεια επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του υπόπτου, η EPPO βασίστηκε στην υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας (Bundeskriminalamt: BKA), της Κρατικής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen), της γερμανικής μονάδας φορολογικών ερευνών της Νυρεμβέργης (Steuerfahndung Nürnberg), της Δανικής Αστυνομίας (Funen Police), της αστυνομίας της Κοπεγχάγης στη Δανία (Københavns Politi), του Επιχειρησιακού Δικτύου (@ON – διεθνής αστυνομική συνεργασία σε εγκληματικές ομάδες τύπου μαφίας) και των αρχών στην Κένυα, ειδικότερα η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΔΕ).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό