20.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών: Προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό Σγουρόπουλος, Αγγελάκης και Τόλιου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στους άνδρες και η Κατερίνα Τόλιου στις γυναίκες προκρίθηκαν στα κυρίως ταμπλό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Λιντς της Αυστρίας.

Νέα μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση από τα αγωνιστικά δρώμενα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Λιντς της Αυστρίας.

Στη δεύτερη ενότητα των αγώνων της Τετάρτης 16/10 ήρθαν τρεις προκρίσεις στο κυρίως ταμπλό του απλού και τις κατέκτησαν ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στους άνδρες και η Κατερίνα Τόλιου στις γυναίκες.

Ο Σγουρόπουλος και η Τόλιου έχουν ξαναβρεθεί στην ευχάριστη αυτή θέση στον θεσμό, ο Αγγελάκης υλοποίησε τη βασική επιθυμία του στην πρώτη του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών. Όλοι μαζί έφτασαν σε εξαιρετικό απολογισμό για την ελληνική αποστολή σε αυτό το πρώτο κομμάτι του σημαντικότερου αγωνίσματος, διότι πέρασαν από δύσκολη προκριματική διαδικασία, που περιλάμβανε δύο φάσεις.

Μπροστά στα μάτια του προέδρου της ΕΦΟΕπΑ Κώστα Παπαγεωργίου οι διεθνείς μας βγάζουν ξανά τη δυναμική της χώρας, μάλιστα στους άνδρες το 6 στα 6 από Σγουρόπουλο, Αγγελάκη έρχεται στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση, που αφήνει μετά το Παρίσι 2024 ο Παναγιώτης Γκιώνης και εκλαμβάνεται και ως ένας ακόμα καλός οιωνός για το μέλλον της εθνικής ομάδας.

Επιπλέον, με αξιώσεις κυνήγησε και ο Γιώργος Σταματούρος την είσοδο στο ταμπλό, ενώ και η Ελισάβετ Τέρπου στις γυναίκες στάθηκε πολύ καλά στο καθοριστικό παιχνίδι και μπορούσε κάλλιστα να το πάει στα πέντε σετ και να πάει μέχρι τέλος τη διεκδίκηση της νίκης.

Οι αντίπαλοι στα ταμπλό προκύπτουν από νέα κλήρωση πιο αργά το βράδυ και η συνέχεια δίνεται την Πέμπτη 17/10. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την εκπροσώπησή της στο Λιντς και στο διπλό με δύο παρουσίες στο ταμπλό των «32». Στο διπλό ανδρών οι Αγγελάκης/Βανγκ Γιανγκ, που προκρίθηκαν με μία νίκη στον 1ο γύρο, κληρώθηκαν με τους Άγγλους Λίαμ Πίτσφορντ/Σάμουελ Γουόκερ Το ματς διεξάγεται αύριο 17/10 στις 12:40 ώρα Ελλάδας.

Στο διπλό γυναικών η Τόλιου με την Τουρκάλα Σιμπέλ Αλτίνκαγια ήταν απευθείας στο ταμπλό. Κληρώθηκαν με τις Ράκελ Μορέ/Γκάια Μονφαρντίνι από την Ελβετία και την Ιταλία αντίστοιχα. Ο αγώνας γίνεται αύριο στις 11:30.

Στο απλό ανδρών ο Σγουρόπουλος (νούμερο 55 στα seeding του πρωταθλήματος) έκλεισε το πρόγραμμα με τη συναρπαστική αναμέτρηση κόντρα στον Τομ Τζέρβις (Νο 58). Έκανε δυνατή αρχή και ήταν μια ανάσα από το να προηγηθεί με 2-0 όμως στο 10-7 είδε τον Άγγλο να είναι αλάνθαστος στις επιθέσεις του και να ισοφαρίζει σε 1-1 με σερί πόντων. Πολύ σασπένς έκρυβε το 3ο σετ. Με ξέσπασμα στα μέσα του ο Σγουρόπουλος ξέφυγε με 8-4. Ο Άγγλος μείωσε σε 9-8 και ο Κώστας Βατσακλής έκανε χρήση του τάιμ άουτ. Αξιοποιώντας σημαντικά το σερβίς του ο Ελευσίνιος άσος έκανε το 10-8, όμως ο αντίπαλός του απάντησε με επιθέσεις στα δικά του σερβίς. Το σετ πήγε στην παράταση κι αυτή τη φορά ο Σγουρόπουλος έκανε το 2-1.

Άρχισε ιδανικά και το 4ο σετ (4-1), αργότερα πήγε και στο +4 (6-2), όμως η συνέχεια ήταν ολότελα αναπάντεχη. Ό,τι έκανε ο Τζέρβις του έπιανε, όταν ισοφάρισε σε 6-6 άρχισε να «χαλάει» η συγκέντρωση του Σγουρόπουλου και τελικά έγινε το 2-2 στα σετ με εννέα διαδοχικούς πόντους! Στο 5ο σετ ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών αναζητούσε πλέον κυρίως την επανάκτηση της ηρεμίας και της δυνατής ψυχολογίας. Είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και μολονότι στο 7-3 είδε πάλι τον Άγγλο να πλησιάζει δεν… επέτρεψε άλλη ανατροπή (11-6, 10-12, 12-10, 6-11, 11-8). Ο Τζέρβις είχε προκριθεί στο νοκ άουτ ως 2ος από το 26ο γκρουπ, όπου ήταν επικεφαλής.

O Αγγελάκης (Νο 84) είδε κατ’ αρχάς στην κλήρωση να παίρνει το αβαντάζ από το γεγονός ότι πήγε στα preliminary rounds με πρωτιά από τον όμιλό του. Είχε και την ώθηση από τα προηγούμενα αποτελέσματα και ήταν αποφασισμένος ν’ αρπάξει την ευκαιρία. Στην αναμέτρηση με τον Ουκρανό Αντρί Γκρεμπένιουκ (Νο 99) απέκτησε από την αρχή το πάνω χέρι. Επιβεβαίωσε την καλή του αγωνιστική κατάσταση και με σωστή τακτική και απόλυτη προσοχή έφτασε στο εμφατικό 3-0. Το 2ο σετ ήταν αρχικά ισορροπημένο ώσπου ο πρωταθλητής μας δημιούργησε προβάδισμα μετά τα μέσα του, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε. Ο Γκρεμπένιουκ είχε προβλήματα με την άμυνα και δεν μπόρεσε να σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Ο 1ος Βαλκανιονίκης του αγωνίσματος δεν έριξε… ταχύτητα και επικράτησε με 11-3, 11-8 και 11-5. Ο Ουκρανός είχε προκριθεί στη δεύτερη φάση με τη 2η θέση από το 1ο γκρουπ.

Ο Σταματούρος (Νο 110) το πρώτο που ήθελε κόντρα στον Μπόργκαρ Χάουγκ (No 35) ήταν να γίνει απόλυτα ανταγωνιστικός. Το κατάφερε με καλή απόδοση κι έφερε άμεσα σε δύσκολη θέση τον Νορβηγό αριστερόχειρα, όμως δεν αξιοποίησε κάποια από τις καλές ευκαιρίες, που του παρουσιάστηκαν. Μπορούσε κάλλιστα να προηγηθεί, μετά έφτασε έναν πόντο από την ισοφάριση κι από τη στιγμή, που δεν πέτυχε το ζητούμενο ήταν φυσικό να επηρεαστεί και ψυχολογικά. Στο 3ο σετ ο Χάουγκ έχτισε γρήγορα διαφορά και διαμόρφωσε το τελικό 3-0 σετ (10-12, 10-12, 1-11). Ο Σκανδιναβός στην πρώτη φάση επικράτησε στο 3ο σετ με τριπλή ισοβαθμία.

Στο απλό γυναικών και την καθοριστική φάση ήταν εξ ορισμού δύσκολο το έργο των διεθνών μας, καθώς είχαν προχωρήσει με τη 2η θέση και θα συναντούσαν νικήτριες ομίλου. Η Τόλιου (Νο 72) ήταν έτοιμη για ντέρμπι στην πρώτη αναμέτρησή της με την Τουρκάλα Ετσέ Χαράκ (Νο 56). Το ματς εξελίχτηκε σε απόλυτη ισορροπία και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία πρώτα σετ κρίθηκαν με οριακή διαφορά.

Εκεί βρισκόταν και το σημείο-κλειδί του αγώνα. Ήταν στο 2ο σετ όταν η έμπειρη αμυντικός μας έμεινε 9-6 πίσω κι όμως με πείσμα και ψυχραιμία γύρισε την κατάσταση. Άλλο να πήγαινε 2-0 πίσω, άλλο η ισοφάριση σε 1-1 κι αυτό φάνηκε ότι τη βοήθησε και ψυχολογικά. Η «χρυσή» Βαλκανιονίκης ήταν καλύτερη και στις λεπτομέρειες του 3ου σετ και μετά με… κεκτημένη ταχύτητα έφτασε στην καθοριστική νίκη (9-11, 12-10, 11-9, 11-5). Η Τουρκάλα έχει αναδειχτεί δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στο διπλό Νέων γυναικών.

Με όλες τις δυνάμεις της κυνήγησε την πρόκριση μέσω της δεύτερης φάσης και η Τέρπου (Νο 76) με αντίπαλο την Ιταλίδα Νικόλ Άρλια (Νο 55). Κράτησε δυνατή ψυχολογία ακόμα κι όταν έχανε 2-0 σετ και όχι μόνο έφτασε στη μείωση του σκορ αλλά με καλό ρυθμό έβαλε τις βάσεις για την ισοφάριση. Όταν όμως, το 5-2 υπέρ της μετατράπηκε σε 5-8, ήταν πολύ δύσκολο ν’ αποφευχθεί η ήττα (2-11, 8-11, 11-9, 7-11). Η Άρλια ήταν το 2022 δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο διπλό γυναικών Under 21.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό