16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – Ανάληψη δράσης μετά το σκάνδαλο Pandora papers και Ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας» για καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές θα στοχεύσουν στην άμεση διόρθωση των νομικών κενών που επέτρεψαν τη μαζική φοροαποφυγή, η οποία ήρθε στο φως από τις πρόσφατες έρευνες.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν ψήφισμα, το οποίο θα αποτυπώσει και επίσημα την αγανάκτηση που εκφράστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιγράψουν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα από την ΕΕ και τις εθνικές αρχές. Είναι πιθανό οι ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν ότι, παρά το γεγονός ότι το πιο προκλητικά περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τα Pandora papers αφορούν πολίτες τρίτων χωρών και δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι υπήκοοι τους δεν βγαίνουν άσπιλοι από το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το ΕΚ, είναι πλέον καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αφοσιωθούν σοβαρά στην εξάλειψη των φορολογικών πρακτικών, οι οποίες όχι μόνο πλήττουν σοβαρά τα δημόσια οικονομικά, αλλά έχουν καταστεί εντελώς απαράδεκτες για το ευρύ κοινό, μέσω της υιοθέτησης αυστηρών πολιτικών.

Κατά τη σύνοδο της ολομέλεια θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο άλλες συζητήσεις για το θέμα της καταπολέμησης των επιζήμιων δημοσιονομικών πρακτικών. Το απόγευμα της Τετάρτης οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τις συντονισμένες προσπάθειες και τους κανόνες που θα πρέπει να ενισχυθούν για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και την παγκόσμια φορολογική συμφωνία των G20/ΟΟΣΑ που επετεύχθη την προηγούμενη βδομάδα και η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου.

 

Συζήτηση: Τετάρτη 6 Οκτωβρίου

Ψηφοφορία: Τρίτη 19 Οκτωβρίου

Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα

Ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας» για καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό

Προτάσεις από το ΕΚ για τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτισμό, μετά το σφοδρό πλήγμα της πανδημίας.

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ζητήσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό καθεστώς για τους καλλιτέχνες, ένα κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και ελάχιστες κοινωνικές προδιαγραφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού.

Το κείμενο που θα υποβληθεί στην ολομέλεια περιλαμβάνει περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη του τομέα, όπως τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας με ειδικά προγράμματα για νέους δημιουργούς και άτομα που αναπτύσσουν καινοτομίες, πιθανώς την αναθεώρηση των όρων για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις (βίζα), τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και τη διασυνοριακή αναγνώριση των πτυχίων καλλιτεχνικών σπουδών.

Το 2020, ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας της ΕΕ υπέστη απώλειες σε επίπεδο συνολικού κύκλου εργασιών άνω του 30%, με συνολική απώλεια 199 δισ. ευρώ, ενώ οι τομείς της μουσικής και των τεχνών του θεάματος υπέστησαν απώλειες 75% και 90% αντίστοιχα.

 

Συζήτηση: Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

Ψηφοφορία: Τρίτη 19 Οκτωβρίου

Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό