Home Περιβάλλον Ευρωπαϊκή πορεία μόνο μέσα από τις Πρέσπες

Ευρωπαϊκή πορεία μόνο μέσα από τις Πρέσπες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαφές μήνυμα στα Σκόπια στέλνει η Αθήνα μετά την αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης στη Βόρεια Μακεδονία και τη διπλή επικράτηση στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του VMRO-DPMNE.

Με τον ηγέτη του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να έχει ξεδιπλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την εθνικιστική ατζέντα του κόμματός του αναφέροντας ότι «το όνομα θα παραμείνει πάντα μόνο Μακεδονία», η Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές στη γειτονική χώρα είναι μια δημοκρατική διαδικασία και το αποτέλεσμα σεβαστό, υπενθυμίζει στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στα Σκόπια ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Reuters

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι «οι αναφορές Μίτσκοσκι αντιβαίνουν κάθε έννοια της Συμφωνίας και την ακυρώνουν». Παράλληλα, έκαναν λόγο για μια διαμορφωμένη κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει εκπληρώσει βασικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η προσαρμογή των ταξιδιωτικών της εγγράφων στη νέα Συνταγματική της ονομασία.

Υπενθυμίζεται ότι για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα και στις πινακίδες κυκλοφορίας είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος πέντε ετών, η οποία έληξε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές, αλλά έως σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Η Αθήνα από την πλευρά της τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και αποτελεί δεσμευτικό κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει βήματα προς την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο χρόνος που θα έρθουν προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή τα τρία εναπομείναντα μνημόνια εξαρτάται από τη γειτονική χώρα και από το κατά πόσο σέβεται τη Συμφωνία».

Reuters

Πλέον, στο τιμόνι της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται το «δίδυμο» του VMRO-DPMNE. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αλβανικό συνασπισμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον ίδιο στη θέση του Πρωθυπουργού, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοβα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα της Προέδρου.

Μετά τη χθεσινή νίκη ο Μίτσκοσκι δείχνοντας τις προθέσεις του επανήλθε δηλώνοντας πως στις εκλογές «νίκησε ο περήφανος λαός της Μακεδονίας». Η Γκορντάνα Σιλιανόβσκα έχει προεκλογικά δηλώσει ότι όταν αναλάβει τα καθήκοντά της δεν θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Μάλιστα, ήταν από τα πρόσωπα που είχε πρωτοστατήσει στην καμπάνια που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος για την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version