27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον X (πρώην Twitter) για παραβίαση του Digital Services Act

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ρυθμιστικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση σχετικά με το X (πρώην Twitter) και τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνεται με το Digital Services Act (DSA). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η X παραβιάζει το DSA σε διάφορους τομείς. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις εγγραφές των επαληθευμένων χρηστών της, οι οποίοι συνήθως αναγνωρίζονται από το μπλε σήμα ελέγχου στους λογαριασμούς τους.

Σε ένα δελτίο τύπου, η ΕΚ αναφέρει ότι η μέθοδος εγγραφής επαληθευμένων χρηστών της X “εξαπατά τους χρήστες” και δεν συμμορφώνεται με τις συνήθεις πρακτικές στον κλάδο της κοινωνικής δικτύωσης.

Δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να εγγραφεί για να αποκτήσει μια τέτοια “επαληθευμένη” κατάσταση, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των χρηστών να λαμβάνουν ελεύθερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη γνησιότητα των λογαριασμών και του περιεχομένου με το οποίο αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κακόβουλοι φορείς με κίνητρο κάνουν κατάχρηση του “επαληθευμένου λογαριασμού” για να εξαπατήσουν τους χρήστες.

Επιπλέον, ο οργανισμός αναφέρει ότι η X δεν ακολουθεί τους κανόνες διαφάνειας του DSA με το διαφημιστικό της τμήμα. Ισχυρίζεται ότι η X θέτει εμπόδια και λαμβάνει σχεδιαστικές αποφάσεις που δεν καθιστούν το αποθετήριο διαφημίσεων της αναζητήσιμο και διαφανές.

.Ειδικότερα, ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει την απαιτούμενη εποπτεία και έρευνα σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους που επιφέρει η διανομή της διαφήμισης στο διαδίκτυο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η X επιτρέπει στους αναγνωρισμένους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της με απόξεση, όπως αναφέρει η ίδια η X στους όρους παροχής υπηρεσιών της. Ο οργανισμός λέει ότι η X δυσκολεύει τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα API της χωρίς να πληρώνουν μεγάλες αμοιβές στην εταιρεία.

Εάν τα ευρήματα του οργανισμού επιβεβαιωθούν μετά από αυτή την προκαταρκτική απόφαση, θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην X που θα μπορούσε να φθάσει έως και το 6% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό