35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ημέρα έμεινε για την ημέρα των Ευρωεκλογών 2024 , με την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διενεργείται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία

Η ψήφιση πραγματοποιείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα συσταθέντα εκλογικά τμήματα, είτε με επιστολική ψήφο. Συνολικά πρόκειται να εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές από τα 27 κράτη – μέλη, ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Το δικαίωμα του εκλέγειν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που:

έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες μέχρι και το έτος 2007. Επισημαίνεται ότι η 1η Ιανουαρίου 2007 θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο έτος,είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας καιδεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος αυτού.

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ιστότοπου ypes.gr «Μάθε πού ψηφίζεις», οι πολίτες μπορούν να βρουν το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη αυτής της Κυριακής.

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό