35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές: Τα ευτράπελα της κάλπης – Από ποδηλάτες και νύφες μέχρι… τρακτέρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολλά ήταν τα μηνύματα της κάλπης των Ευρωεκλογών, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχασε σημαντικό έδαφος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ενώ δεν κατάφερε να πιάσει τον πήχη του 33% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019.

Πρωτοφανής -με ποσοστό 60%- ήταν και η αποχή που σημειώθηκε, καθώς πολλοί έχοντας σύμμαχο τις υψηλές θερμοκρασίες επέλεξαν να «ψηφίσουν» παραλία.

Παρά τα αποτελέσματα, από την εκλογική διαδικασία φυσικά δεν έλειψαν τα στιγμιότυπα εκείνα που μαγνήτισαν τα βλέμματα και σχολιάστηκαν για την ιδιαιτερότητά τους. περιστατικά που έδωσαν μια ξεχωριστή «πινελιά» στην ψηφοφορία, άλλοτε για γέλια, κι άλλοτε για κλάματα….

Με κατοικίδια, ποδήλατα, τρακτέρ ακόμα και με νυφικά οι πολίτες έφτασαν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Προπονησούλα και… κάλπη

Το εκλογικό καθήκον δεν απέτρεψε σε έναν ποδηλάτη, την προπόνηση του, συνδυάζοντας εκλογές και ποδηλασία.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνδρας έκανε… μία στάση σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, πριν ξεκινήσει την άθλησή του.

Μάλιστα, εμφανίστηκε φορώντας τον εξοπλισμό του, ενώ εισήλθε στο εκλογικό κέντρο με το ποδήλατό του.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις: «Είμαι συνηθισμένος, συνήθως σε κάθε εκλογές έρχομαι με το ποδήλατο. Κάνω από 40 μέχρι 100 χιλιόμετρα. Σήμερα όμως θα κάνω λιγότερα γιατί πρέπει να πάω σπίτι να φτιάξω πρωινό για τα παιδιά και μετά να πάμε στην παραλία».

Πήγε να ψηφίσει ντυμένη νύφη

Μία… νύφη τράβηξε τα βλέμματα σε εκλογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα ντύθηκε νύφη το Σάββατο 8 Ιουνίου. Μετά το γάμο, ακολούθησε το γαμήλιο γλέντι και το πρωί, η ίδια πήγε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα χαμογελαστή και ευδιάθετη.

«Θα πάω να κάνω τη φωτογράφησή μου και αποφάσισα να έρθω να ψηφίσω πρώτα για να μην το χάσω. Πήγε και ο σύζυγος να ψηφίσει και μετά θα πάμε να κάνουμε τη φωτογράφηση», είπε η ίδια, στέλνοντας το δικό της μήνυμα: «Πρέπει να ψηφίζουν όλοι, να μην αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει μια κοινωνία που είναι είμαστε καλά, να βοηθάει ο ένας τον άλλον».

Τις εικόνες κατέγραφαν και οι δικοί της άνθρωποι, που την συνόδευαν, με ένα βίντεο να ανεβαίνει στο TikTok.

Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς το ενδιαφέρον των φωτογράφων στράφηκε και σε κάποιες παρουσίες που ξεχώρισαν.

Ανάμεσά τους εκείνοι που μετέφεραν μαζί τους στην κάλπη τους τετράποδους φίλους τους και τα παιδιά τους.

Μάλιστα ένα κοριτσάκι εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του παραβάν στο εκλογικό κέντρο και σκέφτηκε ότι είναι μια καλή ιδέα για να παίξει…κρυφτό!

undefined
91χρονος πήγε να ψηφίσει μαζί με τον εγγονό και το δισέγγονό του

Ένας 91χρονος από τον Άζωρο Έλασσόνας, πήγε να ψηφίσει για τις Ευρωεκλογές συνοδευόμενος από τον εγγονό του, αλλά και από το δισέγγονό του.

Ο 91χρονος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3, εξέφρασε τη χαρά του που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές μαζί με τον εγγονό και το δισέγγονο του, αλλά παράλληλα και ένα παράπονό του.

Ανέφερε πως τα χωριά έχουν ερημώσει και μόνο σε γιορτές και εκλογές οι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στο χωριό και έχει κόσμο. 

«Τα χωριά μας έχουν ερημώσει και οι νέοι έχουν φύγει για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δεν φρόντισαν να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στα χωριά. Αποτέλεσμα κι εμείς να μην έχουμε κοντά μας τα παιδιά και αυτά να είναι κοντά στην οικογένεια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 91χρονος.

Κλείστηκαν στο ασανσέρ

Υπήρξαν ωστόσο και κάποια περιστατικά που έδωσαν μια ξεχωριστή «πινελιά» στην ψηφοφορία, άλλοτε για γέλια, κι άλλοτε για κλάματα.

Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβαν οι Ευρωεκλογές για 5 ψηφοφόρους στη Λάρισα, καθώς κλείστηκαν σε ασανσέρ, εκλογικού κέντρου της πόλης.

Όλα έγιναν 09:30 το πρωί, όταν 5 Λαρισαίοι πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις ευρωεκλογές 2024 και κλείστηκαν μέσα στο ασανσέρ του 1ου Πειραματικού Γενικού Γυμνασίου στη Λάρισα.

Έξαλλοι όταν απεγκλωβίστηκαν έκαναν λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις. Χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να ξεμπλοκάρει το ασανσέρ και να βγουν με ασφάλεια οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι. 

Παρά την ταλαιπωρία και την τρομάρα που πήραν οι ψηφοφόροι που εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ, αποχώρησαν χωρίς προβλήματα. Το βέβαιο είναι πως τις φετινές ευρωεκλογές θα αργήσουν να τις ξεχάσουν. 

Παραλία και «ξερό» ψωμί

Κατάμεστες ήταν οι παραλίες της Αττικής σήμερα, Κυριακή των Ευρωεκλογών  (9/6), με τους πολίτες να «ψηφίζουν» ξεκάθαρα θάλασσα και ήλιο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και μετά πήγαν στις παραλίες, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που αποφάσισαν να απέχουν από την κάλπη και να περάσουν όλη την ημέρα τους στην θάλασσα.

Η κάμερα του Action24 βρέθηκε στην παραλία του Αλίμου και συνομίλησε με λουόμενους, ενώ την παράσταση «έκλεψε» ένας κύριος που «ψήφισε» παραλία και… τάβλι αντί για την κάλπη.

«Καλημέρα. Παίζουμε τάβλι, αυτό είναι φεύγα. Δεν θα πάω να ψηφίσω, πες μου για ποιον λόγο να πάω; Αν θέλουν, ας έρθουν να ψηφίσω εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο λουόμενος.

Από το χωράφι… στο εκλογικό κέντρο

Ένας αγρότης, ο Στέλιος Νικολής στην Άνω Καμήλα Σερρών κατέφθασε στο εκλογικό κέντρο με το… τρακτέρ μετά το πότισμα των χωραφιών του για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ήταν από νωρίς στο χωράφι για να ποτίσει τις ντομάτες που καλλιεργεί και αποφάσισε ακόμα και με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή και τον καύσωνα να βρεθεί στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει.

«Πρέπει να προσέξουμε τι θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές για να έχουμε ένα μέλλον στον τόπο μας», τόνισε χαρακτηριστικά μπαίνοντας στο εκλογικό κέντρο.

«Μια ζωή εδώ ψήφιζα, με άλλαξαν, τώρα δεν πάω»

Ακριβώς στις 7.00 το πρωί της Κυριακής (9/6) άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές.

Οι «βιαστικοί» ψηφοφόροι κρατώντας ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης μπήκαν στα εκλογικά τμήματα, έδωσαν τα στοιχεία τους και ετοίμασαν τη ψήφο τους στο παραβάν, για να ρίξουν στη συνέχεια τη ψήφο στην κάλπη.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσέλικας βρέθηκε έξω από σχολείο στο Θησείο προκειμένου να πάρει τις πρώτες δηλώσεις των πολιτών.

Έτσι ο δημοσιογράφος ρώτησε μια γυναίκα για το εάν ψήφισε και εκείνη εκνευρισμένη του είπε ότι όχι μόνο δεν ψήφισε αλλά δεν θα πάει κιόλας. Ο λόγος… της άλλαξαν το εκλογικό κέντρο που πήγαινε όλα τα χρόνια.

«Δεν μπαίνω. Μια ζωή εδώ ψήφιζα και με πάνε στη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν πάω. Είμαι μια ζωή εδώ δεν μπορείς να με πας εκεί κάτω. Δεν πάω. Με έχει πιάσει δύσπνοια από τη ζέστη» είπε εκνευρισμένη η ηλικιωμένη γυναίκα και αποχώρησε παρά την προσπάθεια του Γιώργου Τσελίκα να της αλλάξει γνώμη.

Αναζητείται η εφορευτική – Ψηφοδέλτια με… self service

Τραγική η κατάσταση σε μεγάλο εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι, με την εφορευτική επιτροπή να είναι… άφαντη, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του Action 24.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δικαστική αντιπρόσωπος του τμήματος, για την εφορευτική επιτροπή έδωσε το «παρών» μόνο ένα μέλος νωρίς το πρωί, το οποίο έπρεπε να φύγει, αφήνοντας τους υπόλοιπους «ξεκρέμαστους».

Ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει κανένα έτοιμο πακέτο με ψηφοδέλτια που διανέμονται στους εκλογείς πριν εισέλθουν στο παραβάν, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων αδιαφόρησαν κατόπιν σχετικής ενημέρωσης. Τώρα η αντιπρόσωπος είναι αναγκασμένη να στοιβάζει τα πακέτα «α λα καρτ» για κάθε εκλογέα που προσέρχεται στο τμήμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό