35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές: Πώς είδαν στο ΠαΣοΚ το αποτέλεσμα – «Ανεβαίνει αλλά δεν καλπάζει»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν καλπάζει, αλλά ανεβαίνει». Σε αυτή την φράση που είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠαΣοΚ συνοψίζεται το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη χθες το βράδυ (9/6), αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Αποτελέσματα, που έχουν θετικό κι αρνητικό πρόσημο. Εξαρτάται από το πρίσμα που θα τα δει κάποιος, αλλά και από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τα θετικά

Το ΠαΣοΚ σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφει σταθερή αύξηση των ποσοστών του. Σε αυτές τις εκλογές μάλιστα εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες.

Παράλληλα, έσπασε τον γαλάζιο χάρτη. Αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε Λασίθι και Ηράκλειο. Δύο νομοί της Κρήτης βάφτηκαν πράσινοι σε αυτές τις ευρωεκλογές, κάτι που αποτελεί αυτόματα μία νέα καλή αρχή για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς υπάρχουν μερικοί νόμοι ακόμη, όπως το Ρέθυμνο, που για λίγα κουκιά δεν πρασίνισαν και ενδέχεται να πρασινίσουν σε επόμενες κάλπες.

Όσον αφορά την γενική κατάταξη, το ΠαΣοΚ καταγράφεται ως 2ο κόμμα σε 21 εκλογικές περιφέρειες. Μερικές από αυτές μάλιστα έχουν ποσοστά μεγαλύτερα του 20%. Το γεγονός αυτό γεμίζει αισιοδοξία κι ελπίδα στελέχη και ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν επίσης το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έπεσε 13 μονάδες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Κάτι που αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, σε μία σειρά από θέματα που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας πως «αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση που επιδεικνύει σε μεγάλα και ανοικτά κοινωνικά προβλήματα όπως είναι η στεγαστική κρίση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το κόστος ζωής. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία, η ασυδοσία και η διαφθορά».

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε στους δημοσιογράφους πως προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι θα πάρει μία μεγάλη πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, πάνω στο τραπέζι με όρους κοινωνικής συμμαχίας. Κάτι που θα κάνει το επόμενο διάστημα

Όλα αυτά σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη που μίλησε για πρωτοβουλίες όταν βγήκαν τα exit polls. Με υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη να επισημαίνει πως αυτά τα λέει εκ των υστέρων και πως «η συζήτηση αυτή δεν γίνεται με αυτοκρατορικούς όρους, αλλά με όρους αξιοπιστίας. δεν είναι ένα νταλαβέρι να σου δώσω να μου δώσεις» κατέληξε.

Τα αρνητικά

Προβληματισμό έχει φέρει στην ηγεσία του ΠαΣοΚ το γεγονός πως ενώ η περιφέρεια ανεβαίνει, η Αθήνα, δεν ακολουθεί αυτή την τάση, αυτή τη δυναμική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ασσυμετρία εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αυτό βάζει σε σκέψεις τη Χαριλάου Τρικούπη που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρει τις απαντήσεις στην αιτία που δημιουργεί αυτό το εκλογικό κενό που έχει δημιουργηθεί και ρίχνει τα ποσοστά του κόμματος πανελλαδικά.

Ως προβληματικό στοιχείο χαρακτηρίζουν στο ΠαΣοΚ, τόσο τη μεγάλη αποχή, όσο όμως και την άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να ξεκινήσει την πρώτη μετεκλογική του δήλωση με την φράση «η πρωτοφανής αποχή και η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι τα δυο ισχυρά μηνύματα της κάλπης» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν συμμετείχε σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Αποδεικνύεται ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του».

Τα απόνερα

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για την εκλογική άνοδο, για το ποιοτικό ψηφοδέλτιο και τον αγώνα που έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Για το γεγονός πως αναδειχθήκαν προβλήματα αυτό το διάστημα που στρίμωξαν την κυβέρνηση.

Προβλήματα όπως η ακρίβεια, οι χαμηλές υπηρεσίες υγείας και η στεγαστική κρίση, που κανείς δεν μιλούσε για αυτά πριν από λίγο καιρό τώρα βρίσκονται στον πυρήνα του δημόσιου διαλόγου. Υπάρχει επίσης ικανοποίηση και για την ανανέωση που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και τις οργανωτικές δομές που άντεξαν στις προκλήσεις. Μένει όμως μία αίσθηση πίκρας για τα ποσοστά στο Λεκανοπέδιο. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα. Να βρεθεί από την ηγετική ομάδα τι έφταιξε σε αυτό το πλάνο, τι δεν πήγε καλά και να διορθωθεί, ώστε να συμβαδίσει εκλογικά περιφέρεια και Αθήνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό