22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευκαιρία για διορθώσεις που «ξεφουσκώνουν» το ραβασάκι της Εφορίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Την ευκαιρία να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του εκκαθαριστικού σημειώματος δίνει η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και για το φορολογικό έτος 2022.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων θα ανοίξει τις επόμενες μέρες δίνοντας την δυνατότητα στους υπόχρεους να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που θα μειώσουν την τελική φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022.

Το μέτρο έχει εφαρμογή και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις οπότε 591.860 φορολογούμενοι που έχουν ήδη προχωρήσει στην υποβολή του Ε1 αλλά δεν ήταν σίγουροι για την ορθότητα των στοιχείων παραλαμβάνοντας χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική έως τις 31 Ιουλίου 2023 αποφεύγοντας μάλιστα το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που έχουν οι υπόχρεοι είναι να επισκεφτούν την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ στην κατηγορία για τις δηλώσεις. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Για τον υπόχρεο αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Για παράδειγμα εάν ξέχασε στην αρχική δήλωση να συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα έχει τη δυνατότητα να τους συμπληρώσει στην τροποποιητική δήλωση αποφεύγοντας με την κίνηση αυτή την πληρωμή έξτρα φόρου. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπληρώσει στα έντυπα Ε2 ή και Ε3 θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Τα πρόστιμα

Για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ισχύουν τα εξής:

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο επιπλέον φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
100 ευρώ πρόστιμο, εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας.
250 ευρώ πρόστιμο, εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία.
500 ευρώ πρόστιμο, εάν ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό