20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ετσι βλέπει τον δρόμο της αυτοδυναμίας – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε μια κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όπου είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ξεχωριστές ερωτήσεις επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, οικονομολόγων, εκπροσώπων οίκων αξιολόγησης και ξένων δημοσιογράφων. Κάποια στιγμή ο εκπρόσωπος της Fitch, ενός από τους οίκους που είναι επιφορτισμένοι με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, διατύπωσε στον κ. Μητσοτάκη τις επικρατούσες διεθνώς ανησυχίες για την επανάκαμψη του πολιτικού κινδύνου και το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας εξαιτίας της απλής αναλογικής και των διπλών εκλογών στη διάρκεια του 2023. Ο Πρωθυπουργός, όπως μας μετέφεραν συμμετέχοντες στην κλειστή συνάντηση, αντιπαρήλθε τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι διπλές εκλογές θα ευνοήσουν τη Νέα Δημοκρατία, γιατί, όπως εκτιμά και βεβαιώνουν οι έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, θα προηγηθεί σημαντικά των αντιπάλων της στην πρώτη κάλπη και έτσι θα αποκτήσει ικανοποιητικό προβάδισμα, το οποίο σε συνθήκες πόλωσης θα ενισχυθεί στη δεύτερη κάλπη και εν τέλει θα επιτρέψει την κατάκτηση της διεκδικούμενης αυτοδυναμίας. Αυτή είναι η πεποίθησή του και αυτή μεταφέρει παντού. Κάτι που δικαιολογεί και τις συνεχείς εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ να υπερψηφίσουν το κόμμα τους στην πρώτη κάλπη, το αποτέλεσμα της οποίας θα προδικάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοδυναμία.

Με το χαρτί του εθνικισμού

Δεν γνωρίζουμε πόσο καθησύχασε τον εκπρόσωπο της Fitch, αλλά δοθείσης της ευκαιρίας και απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Πρωθυπουργός επεκτάθηκε και στις τουρκικές εκλογές. Σημείωσε, σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην ξεχωριστή αυτή συνάντηση του Bloomberg, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ανακτά δυνάμεις παίζοντας δυναμικά το εθνικιστικό χαρτί και εκτίμησε ότι θα επιμείνει ρητορεύοντας εναντίον της Ελλάδας στην πορεία προς τις κάλπες. Εκτίμησε δε ότι όσο ανακτά δυνάμεις και διαφαίνεται η νίκη του τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο του θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι εδώ μετρητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης διαπιστώνουν πως αντιστοίχως ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία περιορίζουν τις όποιες εκλογικές φθορές όποτε ο Ερντογάν οξύνει ανεβάζοντας τους τόνους και επιβάλλοντας αντιδράσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Κατεγράφησαν τέτοιες τάσεις νεοδημοκρατικής ανάκαμψης στη διάρκεια των τελευταίων μετρήσεων που συνέπεσαν με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη και ακολούθως στην Αίγυπτο για την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών.

«Προστατεύονται αλληλοεκβιαζόμενοι»

Κάτι τέτοια ακούει και βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας και βγάζει νύχια. Δεν κρύβει μάλιστα σε συνομιλητές του ότι ο Ερντογάν είναι χορηγός του Μητσοτάκη και ο Μητσοτάκης χορηγός του Ερντογάν. Κάποιες στιγμές μάλιστα διερωτάται και ανησυχεί μην επικρατήσουν απολύτως τυχοδιωκτικές ιδέες στην κυβέρνηση περί τα εθνικά στον δρόμο προς τις κάλπες και η μέχρι τώρα λεκτική όξυνση εμφανιστεί και στο πεδίο. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως καταστροφικό, λέει και εξανίσταται. Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας πνέει μένεα για τις υποκλοπές, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι στην αυλή του Μαξίμου είχε στηθεί παρακρατικό κατασκοπευτικό δίκτυο παρακολουθήσεων, το οποίο, κατ’ αυτόν, κρύβει και άλλα αντικείμενα πέρα από τις όποιες συνωμοσιολογικές ανάγκες πληροφόρησης και γνώσης. Και ο νοών νοείτω… Ωστόσο δεν αναμένει πολλά από την όλη υπόθεση, γιατί οι εμπλεκόμενοι προστατεύονται αλληλοεκβιαζόμενοι, όπως λέει.

Στις πολλές ερωτήσεις πάντως για τις δημοσκοπήσεις και τα αρνητικά για τον ίδιο αποτελέσματά τους επιμένει ότι δεν προσεγγίζουν τη βούληση των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές μόνο περίπατος δεν θα είναι για τον κ. Μητσοτάκη, παρά ένας ανήφορος μεγάλος με ανάπτυξη και παρουσίαση όλων των επίμαχων θεμάτων στο τραπέζι. Από τις υποκλοπές και την ακρίβεια μέχρι τη φτώχεια, τη δυστυχία, τις εντεινόμενες ανισότητες, τους πλειστηριασμούς και τις τραπεζικές αφαιμάξεις με τις υπερβολικές προμήθειες και τα ασύδοτα επιχειρηματικά υπερκέρδη που βασανίζουν όλους τους Ελληνες με τις πλάτες της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο «καχύποπτος» και ο λαός

Μεταφέρει επίσης και ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο θεωρεί «κλειστό» και «καχύποπτο» που δεν ευνοεί την όποια συνεννόηση. Ο ίδιος, παρότι ενθαρρύνει τις διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων, δεν πρόκειται να κάνει κίνηση προς την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος προσβλέπει σε υψηλά ποσοστά και σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης πλανάται πλάνην οικτράν, μένοντας στις πρώτες δημοσκοπικές επιδόσεις αμέσως μετά την εκλογή του. «Αυτά έχουν αλλάξει, δεν ισχύουν πια» λέει ο κ. Τσίπρας και τον προειδοποιεί ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι πολωτικές και θα χρειαστεί να διέλθει Συμπληγάδες. Τα όποια θέματα των συνεργασιών θα τα λύσει ο λαός με την ψήφο του, τονίζει με νόημα ο κ. Τσίπρας…

Επαιξε και το χαρτί των φόρων

Σε αυτό το επερχόμενο σκληρό προεκλογικό κλίμα δεν μπορούμε επίσης να προσπεράσουμε την ένταση που επικράτησε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Ο υπουργός μίλησε σκληρά στους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών, τους επέκρινε ότι αυξάνουν ασυστόλως τα επιτόκια χορηγήσεων, ότι φορτώνουν με άχρηστες προμήθειες πελάτες και δανειολήπτες, ότι κρατούν παγωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων και εν τέλει εξασφαλίζουν υπερκέρδη σε βάρος της οικονομίας. Εκείνοι τον αντέκρουσαν λέγοντας ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι δεν διανέμουν μερίσματα, παρά τα όποια κέρδη χρησιμοποιούνται ως κεφαλαιακό απόθεμα για την αύξηση των πιστώσεων προς όφελος της οικονομίας. Ο κ. Σταϊκούρας δεν επείσθη και επέμεινε να διεκδικεί με ένταση χαμηλότερες τιμολογήσεις από τους τραπεζίτες. Κάποια στιγμή μάλιστα άναψαν τα αίματα και τους απείλησε ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη τους, όπως έπραξε ο ισπανός ομόλογός του. Εκεί έμεινε επί του παρόντος η συζήτηση, αν και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενας «μαέστρος» για πολλές… συμφωνίες

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι, όπως λένε στο Πεντάγωνο, ο «μαέστρος της ορχήστρας» των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά, όπως ο ίδιος συμπληρώνει με νόημα, χωρίς ορχήστρα δεν υπάρχει μαέστρος. Μαέστρος, αλλά και δημιουργός, συν τοις άλλοις και της ορχήστρας της στρατιωτικής διπλωματίας. Στα τελευταία τρία χρόνια το ΓΕΕΘΑ κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρές στρατιωτικές σχέσεις με χώρες του αραβικού κόσμου, παράλληλα με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Δεν είχε προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του και ήρθαν τα μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ζήτησε να παραμείνουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, έμειναν πολύ περισσότερο. Ηταν αυτά τα αραβικά μαχητικά ο προάγγελος της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Αλλά και με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, με τις διμερείς ασκήσεις έγινε ακριβώς το ίδιο. Παρακάλεσε τον σαουδάραβα αρχηγό να στείλει τα F-15 για μία εβδομάδα, τα έστειλε για περισσότερο από έναν μήνα μάλιστα. Και οι δύο αραβικές χώρες έστειλαν τα μαχητικά τους για διπλωματική στήριξη στη διάρκεια της κρίσης στον Εβρο και του «Oruc Reis». Στην Ιορδανία έγινε δεκτός από τον βασιλιά και ήταν ο αρχηγός που τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Στην Ουάσιγκτον όταν συναντήθηκε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ, ακολούθησε η δήλωση ότι εάν δεν σταματήσουν τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις οι Τούρκοι δεν θα πάρουν F-16.

***

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος  επικοινωνεί με κάθε αφορμή, αυτοπροβαλλόμενος ασυστόλως. Διαρρέει και διαμοιράζει πληροφορίες και εικόνες νυχθημερόν με τις υποτιθέμενες επιτυχίες των αστυνομικών σωμάτων που εποπτεύει. Εκατοντάδες τα εκδιδόμενα δελτία Τύπου από το υπουργείο που εξυμνούν τον «μεγάλο υπουργό». Οι πληροφορίες λένε ότι ηγείται ο ίδιος της προσωπικής προβολής του, έχοντας απαγορεύσει στους υπεύθυνους αστυνομικούς να αναφέρουν το παραμικρό για τις όποιες έρευνές τους. Ωστόσο, έχουν γνώση οι «φύλακες». Επί των ημερών του έχουν διεισδύσει και τείνουν να επικρατήσουν στην ΕΛ.ΑΣ. πρόσωπα που δεν διακρίνονται για την ηθική τους υπόσταση, παρά αντιθέτως γέρνουν προς τη νύχτα και το κοινό έγκλημα. Και σε άλλες περιόδους είχαμε τέτοια ώσμωση των αρχών ασφαλείας με τους σκοτεινούς κύκλους των κακοποιών. Οι συνέπειες ήταν ολέθριες για την αξιοπιστία των αστυνομικών σωμάτων και την ασφάλεια των πολιτών. Με αυτή τη διαφαινόμενη ώσμωση θα κάνει άραγε κάτι ο πολύς κ. Θεοδωρικάκος που εξαντλείται στη μόνη κακοτεχνία που γνωρίζει, σε αυτή δηλαδή της ψευδοεπικοινωνίας; Α, και μην το ξεχάσουμε: Για εκείνη τη δημοσκοπική εταιρεία που ξεφορτώθηκε σε ανύποπτο χρόνο, πόσα αποκόμισε και από ποιους; Απλώς ρωτάμε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό