16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ετοιμη προς αποστολή η νέα προηγμένη τεχνολογικά πρόσκληση στη Γη σε εξωγήινους

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 1974 από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο οι επιστήμονες έστειλαν στο Διάστημα ένα σήμα στο οποίο υπήρχαν κωδικοποιημένες βασικές πληροφορίες όπως τα βασικά υλικά της ζωής, το DNA, την ύπαρξη του ανθρώπου και της Γης. Στόχος ήταν το σήμα αυτό να εντοπιστεί και να αποκωδικοποιηθεί από κάποιο νοήμον εξωγήινο πολιτισμό ώστε αν καταστεί εφικτό να επικοινωνήσει και αυτός μαζί μας.

Ήταν η εποχή που η ανθρωπότητα είχε κατακτήσει τη Σελήνη και σχεδίαζε πιο φιλόδοξα βήματα στη διαστημική εξερεύνηση και μια εποχή πιο «αθώα» όσον αφορά τη πιθανή επαφή μας με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς. Τα επόμενα χρόνια όμως πολλοί ειδικοί προεξέχοντος του κορυφαίου βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις ακόμη και σαφείς αντιρρήσεις για το κατά πόσο πρέπει να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας σε εξωγήινους και πολύ περισσότερο να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

Ο Χόκινγκ και άλλοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει την άποψη ότι σε περίπτωση που φτάσει σε εμάς κάποιο σήμα ενός εξωγήινου πολιτισμού το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην απαντήσουμε ποτέ. Όπως υποστηρίζουν δεν πρέπει να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας και πολύ περισσότερο το πού βρισκόμαστε γιατί το πιθανότερο είναι οι εξωγήινοι που θα έρθουν εδώ να έχουν εχθρικές διαθέσεις.

Όπως αναφέρουν αν έρθουν εξωγήινοι στη Γη η ανθρωπότητα θα έχει την τύχη των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου μετά την ανακάλυψη της από τους ευρωπαίους δηλαδή αρχικά θα υποδουλωθούμε και στη συνέχεια θα εξοντωθούμε μαζικά από τους εξωγήινους που θα καταλάβουν τον πλανήτη μας και εκτός από εμάς θα καταστρέψουν ότι φτιάξαμε εμείς σε αυτόν.

Εντελώς αντίθετη γνώμη έχει όμως ο Τζόναθαν Τζιάνγκ, επιστήμονας του εργαστηρίου αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας ειδικών και δημιούργησαν ένα νέο καλύτερης ποιότητα σήμα επικοινωνίας με τους εξωγήινους από αυτό του Arecibo.

Το σήμα αυτό έλαβε την ονομασία «Φάρος μέσα στο Γαλαξία» (BITG) και περιέχει βασικές μαθηματικές αρχές, βασικά στοιχεία φυσικής, δεδομένα για τη βιοχημική σύνθεση της ζωής στη Γη, τη θέση του ηλιακού μας συστήματος στο Γαλαξία, τη θέση κάποιων αστρικών συστημάτων και αναπαραστάσεις σε ψηφιακή μορφή του ηλιακού μας συστήματος και της επιφάνειας της Γης. Από την στιγμή που δεν έχουμε καμία ιδέα αν υπάρχουν εξωγήινοι και αν υπάρχουν πόσο έξυπνοι είναι ή πόσο προηγμένους πολιτισμούς έχουν αναπτύξει αποτελεί μια επιστημονική πρόκληση η δημιουργία μιας γλώσσας που θα μπορεί να γίνει κατανοητή από εξωγήινους.

Οι ερευνητές αναφέρουν σε άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arxiv ότι το σήμα είναι γραμμένο σε δυαδικό κώδικα και θα το στείλουν με δύο τηλεσκόπια. Το διαμέτρου 500 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο Aperture Spherical στην Κίνα και τη συστοιχία τηλεσκοπίων Allen του Ινστιτούτου SETI στη Καλιφόρνια, το οποίο ασχολείται με την αναζήτηση νοήμων εξωγήινης ζωής. Το σήμα θα σταλεί σε μια περιοχή του γαλαξία μας που οι ειδικοί θεωρούν ότι διαθέτει τις συνθήκες για να έχει κάνει εκεί την εμφάνιση της η ζωή και πιθανώς να έχει εξελιχθεί με τρόπο ανάλογο όπως στη Γη με την εμφάνιση κάποιου προηγμένου νοητικά είδους.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό