15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση στη Βουλή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου απευθύνεται με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή υπό τίτλο «Η κυβέρνηση απαξιώνει και επιχειρεί να αλώσει κομματικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, οι βουλευτές Αναστασία Γκαρά και Μάριος Κάτσης επισημαίνουν πως «την ώρα που το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απαξιώνεται καθημερινά καταγράφοντας μια σειρά ανεπίτρεπτων λαθών που καταδεικνύουν εικόνα κακοδιοίκησης και εγκατάλειψης, μετατρέποντάς το από το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ειδησεογραφικό «τρολ», ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του επιχειρεί την κομματική άλωση του Πρακτορείου για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία να γεμίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με χρυσοπληρωμένους συμβούλους και να προχωρήσει σε αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.

Όπως έχουμε επισημάνει, οι τροποποιήσεις στο καταστατικό που ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής εισηγήθηκε πρόσφατα αποτελούν ευθεία απόπειρα πλήρους χειραγώγησης και ελέγχου και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, προβλέπεται η κατάργηση της Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης, υποβαθμίζοντας την παρουσία του Πρακτορείου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για φωτογραφικές προσλήψεις σε θέσεις ευθύνης αποκλείοντας το προσωπικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τέλος αυξάνει τις θέσεις “ειδικών συμβούλων” και μάλιστα  με ακαθόριστο αντικείμενο, το οποίο θα ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον πρόεδρο, μετά την πρόσληψη.

Οι αλλαγές αυτές αποπειράθηκε να γίνουν με τη μέθοδο του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, χωρίς διάλογο, διαφάνεια και διαβούλευση και μέσω εκμαίευσης οριακής, ad hoc πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα όρια της νομιμότητας.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων είναι το γεγονός πως είχαν κρατηθεί κρυφές ως και το “παρά πέντε” από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν παράδειγμα αντιδημοκρατικής μεθόδευσης, χαρακτηριστικό της αυταρχικής αντίληψης και του καθεστώτος αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και πελατειασμού που έχει επιβληθεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε έναν σκληρό προπαγανδιστικό μηχανισμό ήταν δυστυχώς αναμενόμενη μετά την υπαγωγή του, όπως και της ΕΡΤ, στην εποπτεία του Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού, γεγονός που όπως είχαμε καταγγείλει, αποτελεί μια παλαιοκομματική και καθεστωτική πρακτική, η νομιμότητα της οποία μάλιστα είχε αμφισβητηθεί και στην προ δωδεκαμήνου σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Το τελευταίο κρούσμα της ανάρτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως «ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες», το οποίο εκθέτει διεθνώς το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και τσαλακώνει ανεπανόρθωτα την εικόνα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αποτελεί αποκορύφωμα της εικόνας απαξίωσής του εν λόγω μέσου υπό την παρούσα διοίκηση».

Κατόπιν όλων αυτών, οι δύο βοευλυετές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

«Θα καταψηφίσει η κυβέρνηση στη γενική συνέλευση ως μέτοχος τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις τροποποίησης του καταστατικού που επιχειρεί η διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ;

Θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ, Αιμίλιου Περδικάρη;

Θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αποκομματικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με διοίκηση που θα επιλέγεται αξιοκρατικά από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, καθώς και το τέλος των golden boys και τον φωτογραφικό διορισμό λίγων και εκλεκτών;».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό