21.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερντογάν: Ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» καλώντας μάλιστα να διεθνή κοινότητα να άρει την «απομόνωση» στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η «Βόρεια Κύπρος». 

«Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να επανακαταγραφούν και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ερντογάν είπε επί λέξει: 

«Οι Τουρκοκύπριοι σε όλο το νησί έχουν πάντα δικαιώματα. Πέρασαν 61 χρόνια από την εμφάνιση του Κυπριακού. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει πλέον χάσει εντελώς την εγκυρότητά του. Υπάρχουν πλέον 2 ξεχωριστές πολιτείες και 2 ξεχωριστές οντότητες στο νησί. Η απομόνωση πρέπει να τελειώσει τώρα. Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Αποκατάσταση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η αναφορά του κ. Ερντογάν αποτυπώνει τη σαφή θέση του στις λογικές των δυο κρατών την ώρα που η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία δηλώνουν την ετοιμότητά τους για επανέναρξη των συνομιλιών χαρακτηρίζοντας ως «κλειδί» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό. 

Σφοδρά «πυρά» στο Ισραήλ: «Χίτλερ ο Νετανιάχου»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε ότι «εφαρμόζει εθνοκάθαρση» και «κάνει γενοκτονία». 

«Όπως ο Χίτλερ σταμάτησε από τη συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι και ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο πρέπει να σταματήσουν από τη συμμαχία της ανθρωπότητας» είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε: 

«Η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Είμαστε κατά του αντισημιτισμού με τον ίδιο τρόπο που είμαστε κατά της στοχοποίησης των μουσουλμάνων μόνο και μόνο λόγω των πεποιθήσεών τους».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό