20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Anadolu , o Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

Η Αθήνα στέλνει επιστολή ενδιαφέροντος για τα F-35

Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

We would not say yes to those who impose sanctions on Turkiye joining NATO, says Turkish President Erdogan on Finland, Sweden’s NATO bid

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 16, 2022

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Οι λόγοι που η Τουρκία βάζει εμπόδια

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερους από έναν λόγους για να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο προφανής είναι πως δεν θέλει να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις και τις μπίζνες του με τη Ρωσία του Πούτιν, πολύ περισσότερο καθώς οι μοίρες τους έχουν δεθεί στενά σε μια σειρά μέτωπα: Τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, την ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τον τουρισμό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ότι οι Σκανδιναβοί -και κυρίως οι Σουηδοί- έχουν επανειλημμένως στριμώξει την Άγκυρα για τα πεπραγμένα της, σε διάφορες περιπτώσεις. Από την Κύπρο, την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματός της μέχρι το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε τρίτες χώρες.

Έτσι, ο Ερντογάν, βλέποντας πιο μακριά, δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή σε μια διεύρυνση με χώρες οι οποίες, μελλοντικά, ενδέχεται να στραφούν εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός της στάσης που έχει κρατήσει η Τουρκία σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν στο Reuters, όπου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις.

Δήλωσε ακόμα ότι, αν και η Άγκυρα έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειές της στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Μαύρα σύννεφα σκιάζουν την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό