23.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν την πτώση των μαλλιών από αλωπεκία

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες του Harvard ανέπτυξαν μια νέα πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την αναστροφή της τριχόπτωσης που σχετίζεται με την αλωπεκία. Ανώδυνα επιθέματα μικροβελόνων εμπλουτισμένα με ένα φάρμακο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα αναγέννησαν τα μαλλιά σε ποντίκια με αλωπεκία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές τριχόπτωσης, η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Για λόγους που δεν είναι σαφείς, τα Τ-κύτταρα αρχίζουν λανθασμένα να επιτίθενται στους θύλακες, προκαλώντας την πτώση των μαλλιών κατά συστάδες. Ορισμένοι ασθενείς θα βιώσουν μεμονωμένα επεισόδια με τα μαλλιά τους να ξαναβγαίνουν αργότερα, ενώ άλλοι θα έχουν διαλείπουσα τριχόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και για κάποιους είναι μόνιμη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αναγέννηση των μαλλιών αποτελεί παρενέργεια των ασθενών με αλωπεκία που λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για άλλες παθήσεις, όπως το έκζεμα και η αρθρίτιδα. Αλλά αυτά, μαζί με άλλα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την αλωπεκία καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, φαίνεται να έχουν μόνο προσωρινά οφέλη – μόλις διακοπεί η θεραπεία, τα μαλλιά πέφτουν ξανά. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το φάρμακο δεν στοχεύει μόνο τα Τ-κύτταρα που επιτίθενται στους θύλακες, αλλά και τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα (T-regs) που τα κρατούν υπό έλεγχο. Επιπλέον, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος αφήνει τους ασθενείς εκτεθειμένους σε λοιμώξεις.

Έτσι, για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς να αυξήσουν τα επίπεδα των T-regs χωρίς να καταστείλουν άλλα ανοσοποιητικά κύτταρα. Η ομάδα συνδύασε δύο συστατικά που βοηθούν σε αυτόν τον στόχο σε ένα φάρμακο: Το CCL22, το οποίο προσελκύει χημικά τα T-regs σε μια περιοχή, και την IL-2, η οποία τα ενισχύει. Στη συνέχεια, αυτά φορτώθηκαν σε ένα επίθεμα με μικροβελόνες που μπορεί να εφαρμοστεί στην πληγείσα περιοχή.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, τα επιθέματα μικροβελόνων αποτελούνται από μικροσκοπικές βελόνες που μεταφέρουν ένα φάρμακο απευθείας στο δέρμα. Επειδή μπορούν να φτάσουν βαθύτερα από μια τοπική κρέμα, είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά επειδή δεν φτάνουν αρκετά βαθιά για να χτυπήσουν τους υποδοχείς του πόνου, είναι επίσης ανώδυνα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία σε μοντέλα αλωπεκίας σε ποντίκια, εφαρμόζοντας τα επιθέματα 10 φορές σε διάστημα τριών εβδομάδων και στη συνέχεια παρακολουθώντας τα για άλλες οκτώ εβδομάδες. Τα μαλλιά άρχισαν να ξαναφυτρώνουν σε μόλις τρεις εβδομάδες και διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι φλεγμονώδεις οδοί μετριάστηκαν.

Για να βεβαιωθούν ότι η βελτίωση δεν οφειλόταν μόνο στη μέθοδο χορήγησης, οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης τη φόρτωση των επιθεμάτων με μικροβελόνες με baricitinib, ένα εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για την αλωπεκία. Αυτό, ωστόσο, δεν απέδωσε τόσο καλά όσο το νέο επίθεμα IL-2/CCL22.

“Η στρατηγική μας αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις στη θεραπεία αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων”, δήλωσε η Natalie Artzi, συγγραφέας της μελέτης. “Τα επιθέματά μας επιτρέπουν την τοπική χορήγηση βιολογικών φαρμάκων, τα οποία, αντί να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγουν τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ στο δέρμα. Αυτό αποκαθιστά την ανοσολογική ισορροπία και επιλύει την επίθεση των Τ-κυττάρων στους θύλακες των τριχών, προσφέροντας μια πιθανή μακροπρόθεσμη λύση χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αμύνεται κατά των λοιμώξεων και των κακοηθειών”.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα επιθέματα με μικροβελόνες έχουν καλή σταθερότητα στη διάρκεια ζωής, καθιστώντας τα καταλληλότερα για κλινική χρήση. Η ομάδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν επίσης να διερευνηθούν για τη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων, όπως η λεύκη και η ψωρίαση. Η περαιτέρω ανάπτυξη και οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό