25.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερευνητές ανακάλυψαν πηγή ενέργειας με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ανακάλυψη μιας καθαρής πηγής ενέργειας αποτελεί επιστημονικό στόχο εδώ και δεκαετίες. Ενώ ορισμένοι αναζητούν τρόπους για τη δημιουργία ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη, άλλοι αναζητούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις για λύσεις ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, τώρα, οι επιστήμονες μπορεί να πήγαν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και να δημιούργησαν μια πηγή ενέργειας με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα.

Σύμφωνα με μια νέα ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energies, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χρησιμοποιώντας φύκια. Η διαδικασία ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τη φωτοσύνθεση, η οποία είναι η φυσική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα φυτά για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε τροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατάφεραν να αποσπάσουν ενέργεια από το φυτό αιωρώντας τα φύκια σε διάλυμα δύο χιλιοστών μέσα σε θάλαμο ανόδου και καθόδου και διαχωρίζοντάς τα με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων σε σχήμα κηρήθρας. Επιπλέον, η πηγή ενέργειας είναι μια εντελώς αρνητική σε άνθρακα τεχνολογία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο υποπροϊόν που δημιουργεί είναι το νερό, ενώ η όλη διαδικασία ξεκινάει με τη λήψη διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τεχνολογία μηδενικών εκπομπών, καθώς στην πραγματικότητα παίρνει άνθρακα από την ατμόσφαιρα και δεν βγάζει περισσότερο εκεί έξω.

Η όλη διαδικασία λειτουργεί με τη σύλληψη των ηλεκτρονίων που δημιουργούν τα φύκια κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης και την αξιοποίησή τους για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν επιτύχει μόνο μια μέγιστη δυνατή τελική τάση 1,0V από ένα μόνο μικροφωτοσυνθετικό κύτταρο ισχύος.

Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωση μιας πηγής ενέργειας με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα για την πραγματική τροφοδοσία μιας πόλης θα είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με αρκετή έρευνα και ανάπτυξη, θα μπορούσαμε να το δούμε να επεκτείνεται σε ένα σημείο όπου ολόκληρες πόλεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Και, επειδή οι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν επικίνδυνα αέρια ή μικροΐνες, δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε μακροπρόθεσμα για επιπλέον ζητήματα απόρριψης -κάτι που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω του πόσο δύσκολο είναι να απορρίψουμε τα chip υπολογιστών πυριτίου που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον έλεγχο πολλών σημερινών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Noah Buscher on Unsplash

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό