35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Εργασιακοί παράδεισοι: Ποιες είναι οι χώρες με τους πιο χαρούμενους εργαζόμενους στον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενώ η εργασία μπορεί να προσθέσει άγχος, θλίψη και θυμό στη ζωή μας, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι εκείνου που βρίσκουν επίσης πληρότητα, σκοπό και ευτυχία μέσω της εργασίας και του ρόλου τους. Σύμφωνα με την έκθεση της Gallup για το 2024 για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Χώρου Εργασίας, το 34% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δηλώνουν ότι «ακμάζει», στη δουλειά του, ενώ περίπου το 8% παραδέχεται ότι «υποφέρει»

Όσοι ευημερούν αναφέρουν «σημαντικά λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερη ανησυχία, άγχος, θλίψη, μοναξιά, κατάθλιψη και θυμό. Αναφέρουν περισσότερη ελπίδα, ευτυχία, ενέργεια, ενδιαφέρον και σεβασμό», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται στη συνολική αξιολόγηση της ζωής και συνδυάζει τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων για το πού βρίσκονται τώρα και στο μέλλον.

Η μελέτη προσπάθησε να αξιολογήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων και μέτρησε τη δέσμευση μέσω θετικών εμπειριών όπως η ευημερία και η απόλαυση, καθώς και αρνητικές εμπειρίες όπως το άγχος, ο θυμός, η ανησυχία, η λύπη και η μοναξιά. Η δημοσκόπηση του Gallup World ερεύνησε τον ενήλικο πληθυσμό του κόσμου σε περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα για αυτήν την έκθεση που συλλέχθηκαν το 2023 περιελάμβαναν αποτελέσματα από περισσότερους από 128.000 απασχολούμενους.

Η χώρα λοιπόν που ευνοεί περισσότερο από όλες τις άλλες το εργατικό δυναμικό της είναι η Φινλανδία, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Ισλανδία. Ειδικότερα, το 83% των ερωτηθέντων στην Φινλανδία απαντούν ότι βρίσκονται σε καθεστώς ευημερίας και ακμής συνολικά. Αλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι στην πλειονότητά μας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, εκτός από τις ώρες που κοιμόμαστε το περνούμε στη δουλειά μας.

Στην κατάταξη, που συγκροτήθηκε και στις δέκα πιο ευνοϊκές για τους εργαζόμενους χώρες, μετά τις τρεις σκανδιναβικές που εμφανίζονται στην κορυφή ακολουθούν η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Κόστα Ρίκα, το Βέλγιο και η Αυστραλία. Στην πρώτη δεκάδα τα επτά κράτη ανήκουν στη «γηραιά ήπειρο», η οποία και κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων, που δήλωσαν ότι «παρακολουθούν ή αναζητούν ενεργά μια νέα δουλειά» και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων, που «βιώνουν καθημερινή θλίψη», σύμφωνα με στην έκθεση.

Η Ευρώπη κατέγραψε επίσης το «χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων», στο 13%, αλλά η περιοχή είναι γνωστή για την δυναμική και θεσμική προστασία της εργασίας της, όπως τονίζεται στην έκθεση. Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα όσον αφορά την προστασία της εργασίας, αλλά υψηλότερα όσον αφορά τη δέσμευση των εργαζομένων, σύμφωνα με τη μελέτη της Gallup.

«Οι άνθρωποι συχνά αντιπαραβάλλουν την κουλτούρα «εργάζομαι για να ζω» της Δυτικής Ευρώπης με τη νοοτροπία «ζήσε για να εργάζεσαι» των ΗΠΑ», σύμφωνα με την Gallup. Τελικά, «οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι σε χώρες με ουσιαστικούς νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα έχουν την ισχυρότερη συναισθηματική υγεία». Η Ασία, τέλος, υστέρησε, αν και υπάρχουν και δέκα κράτη, όπου εντοπίζεται συγκριτικά το υψηλότερο ποσοστό ικανοποιημένων εργαζομένων και η σειρά είναι Βιετναμ με ποσοστό 51%, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Φιλιππίνες, Κίνα, Ν. Κορέα, Μαλαισία, Ιαπωνία και Μογγολία, όπου είναι 29% το ποσοστό επί του συνολικού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό