26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Εργασιακά δικαιώματα άδειες: Μαζικές απολύσεις και επιστράτευση απεργών []

Ειδήσεις Ελλάδα

Εργασιακά δικαιώματα άδειες: Με το ΦΕΚ 68/Α/20-3-2020 η ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορω¬νοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.» ανατρέπει, προσωρινά όπως αναφέρει τα πάντα στα εργασιακά, αλλά την πανδημία να φαίνεται ότι θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό, ο “προσωρινός” χαρακτήρας φαίνεται ότι θα παραταθεί επ’αόριστο

Εργασιακά δικαιώματα άδειες: Ο δικηγόρος και εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας καλεσμένος εχθές σε τηλεοπτική εκπομπή ανέλυσε διεξοδικά το νέο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στα εργασιακά με πλήρη ανατροπή δικαιωμάτων που μέχρι σήμερα ήταν αυτονόητα. Χθες ο κ.Γιάννης Βρούτσης χθες στο Alpha παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει γενική ρήτρα απολύσεων, άρα αυτή την στιγμή πάρα πολλές εταιρίες προχωρούν σε γενικευμένες απολύσεις, που όπως είπε ο εργατολόγος θα φανούν στην εργάνη σε λίγο καιρό. Oπως αποκάλυψε, βλέποντας πολλές επιχειρήσεις ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των επιχειρήσεων που καλύπτει η ΠΝΠ, προχώρησαν σε μετατροπή συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης, σε απολύσεις μη υπαγόμενες στα μέτρα της κυβέρνησης.

Το πιο συνταρακτικό είναι η άποψη που εξέφρασε ο κ.Τεμπονέρας, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της προσωρινότητας των μέτρων, οι δομικές αλλαγές που έχουν γίνει με αφορμή τον κορονοϊό στο εργασιακό δίκαιο, που θα συνοδεύουν το δίκαιο και την αγορά εργασία για τα επόμενα χρόνια. Επισήμανε μάλιστα το άρθρο 12 της ΠΝΠ που επαναφέρει την επιστράτευση απεργών, η οποία είχε καταργηθεί το 2015 με τον ν.4325, την οποία απέδωσε στο ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται από τώρα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν η ανεργία κι η ύφεση. Έτσι η ΠΝΠ αναστέλλει μέχρι 30.4.2020, με το άρθρο 12 της ΠΝΠ, την παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4325/2015, με το όποιο προβλέπεται ότι: ”δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας ή ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων, πριν ή μετά την κήρυξή τους.” 

Τέλος επισήμανε ΄ότι από τους ανέργους μόνο το 10% επιδοτείται. Για τους 800.000 ανέργους στους οποίους η κρίση αφαιρεί κάθε προοπτική ανεύρεσης εργασίας το επόμενο διάστημα, δεν έχει θεσπίσει ούτε ένα προστατευτικό μέτρο και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό