31.6 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

«Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής» για την ειρήνη, από 200.000 θεατές στο Glastonbury

Ειδήσεις Ελλάδα

Η διάσημη Σέρβα εικαστική καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, προσκεκλημένη από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Michael & Emily Eavis, οδήγησε 200.000 θεατές σε μια «συνεργασία», όπως την αποκάλεσε, με τίτλο «Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής», για να «δούμε πώς μπορούμε να νιώσουμε θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν» και να λειτουργήσουμε ως προπύργιο ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας.

Δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί μόλις μια ημέρα πριν, υπήρχαν εύλογοι φόβοι ότι το κοινό δεν θα συμμετείχε στο πνεύμα της συνεργασίας και ότι μπορεί να κατέληγε να φλυαρεί ή ακόμη και να φωνάζει κατά τη διάρκεια της σιωπής. Αλλά τελικά, πέρα από κάποιες πολύ μεμονωμένες κραυγές και φωνές, ο μόνος ήχος που κινούνταν στο γρασίδι του γηπέδου της σκηνής Pyramid ήταν ο άνεμος που φυσούσε στην κοιλάδα και ο μακρινός θόρυβος από τις παραστάσεις των άλλων σκηνών, σύμφωνα με το BBC.

Ντυμένη με ένα λευκό φόρεμα σε σχήμα συμβόλου ειρήνης, σχεδιασμένο από τον πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Burberry Riccardo Tisci, στην αρχή της ομιλίας της παραδέχτηκε ότι ήταν «τρομοκρατημένη  επειδή, ως καλλιτέχνης, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου αυτού του είδους το κοινό. Δεν τραγουδάω, δεν χορεύω. Πρόκειται για ένα μουσικό Φεστιβάλ και ότι όλοι θέλετε να περάσετε καλά και να ακούσετε σπουδαία μουσική».

🎥 Serbian artist Marina Abramović joins PJ Harvey on the Pyramid Stage for a 7 minute silence 🙏#Glastonbury #GlastonburyFestival pic.twitter.com/y9QXC20baI

— Far Out Magazine #Glastonbury2024 (@FarOutMag) June 28, 2024

«Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πόλεμοι, πείνα, διαμαρτυρίες, δολοφονίες, βία. Αλλά τι συμβαίνει αν δούμε τη μεγάλη εικόνα; Η βία φέρνει περισσότερη βία, οι σκοτωμοί φέρνουν περισσότερους σκοτωμούς, ο θυμός φέρνει περισσότερο θυμό, οι διαδηλώσεις φέρνουν περισσότερες διαδηλώσεις. Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: πώς να είμαστε στο παρόν, εδώ και τώρα, και πώς μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε άνευ όρων αγάπη ο ένας στον άλλον» πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την παράστασή της «δημόσια παρέμβαση», η Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε λίγο πριν από τη συναυλία της PJ Harvey. Η περφόρμανς ήταν μία συνεργασία με τo Πολιτιστικό Ινστιτούτο Ριζοσπαστικής Σύγχρονης Τέχνης (CIRCA) πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού με σκοπό.

Με πληροφορίες από BBC & The Guardian



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό