28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επιχορηγήσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο σκέλος των επιχορηγήσεων, πέρα από τα έργα δημοσίου χαρακτήρα, προχωρούν και οι δράσεις που αφορούν τη στήριξη πολιτών, εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021» ωφελούνται περισσότερα από 85.000 νοικοκυριά ενώ προ ημερών άνοιξε και το αντίστοιχο πρόγραμμα για το 2023. Επιπρόσθετα, «τρέχουν» τα προγράμματα «Εξοικονομώ για Νέους» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Οικογένειες και παιδιά

Με τον «Ψηφιακό Εξοπλισμό Εκπαίδευσης» ωφελήθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά από περίπου 360.000 οικογένειες και περισσότεροι από 165.000 εκπαιδευτικοί. Επίσης, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις (μαστογραφία, test Pap, dentist pass, καρδιαγγειακές παθήσεις), στο Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία (2.000 ωφελούμενοι ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα) και στις δράσεις αναβάθμισης δεξιοτήτων, κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων (με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες) για 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζομένους.

Ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, από τα προγράμματα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων και η αξιολόγηση ενισχύονται περισσότερες από 90.000 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η συνολική δημόσια δαπάνη φτάνει περίπου στα 650 εκατ. ευρώ και αφορά τρία προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), έξι προγράμματα για τον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών, δύο δράσεις για τις ενισχύσεις σε συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων και σε ΜμΕ για έρευνα και καινοτομία και τη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback.

Καινοτόμα προϊόντα

Παράλληλα, έχουν τρέξει και βρίσκονται σε αξιολόγηση τα προγράμματα για τα νέα βιομηχανικά πάρκα και για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Ανοιχτά προς υποβολή αιτήσεων είναι τα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

§      Πράσινα ταξί.

§      Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε επιχειρήσεις.

§      Προγράμματα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Απασχόλησης) για επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης.

§      Produce e-green: Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

§      Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες.

Ενισχύσεις για τις ΜμΕ

Τέλος, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και νέα προγράμματα ενισχύσεων για τις ΜμΕ, όπως το «Εξοικονομώ επιχειρώντας» κ.ά. Στον τομέα της πράσινης ενέργειας, από τα σημαντικότερα έργα που επιχορηγούνται, εκτός από εκείνα της εξοικονόμησης, είναι τρία μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που έχουν διασφαλίσει εταιρικές διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τα έργα της κοινοπραξίας RWE – ΔΕΗΑΝ στη Δυτική Μακεδονία, του ομίλου Μυτιληναίου και της CERO Generation (ο «πράσινος βραχίονας» της αυστραλιανής Macquarie).

Ο ενεργειακός τομέας

 Επίσης, στα εμβληματικά έργα του ενεργειακού τομέα που στηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων του ΑΔΜΗΕ, το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, τα κονδύλια για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση των μονάδων αποθήκευσης που θα προκύψουν από τους τρεις διαγωνισμούς που θα «τρέξει» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έως τα τέλη του έτους κ.λπ. Ακόμη, στη χρηματοδοτική «ομπρέλα» του ΤΑΑ έχουν περιληφθεί και έργα 18 ενεργειακών κοινοτήτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό