16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιτυχημένο το ντεμπούτο της Porsche στο χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ντεμπούτο της έκανε σήμερα η μετοχή της Porsche AG στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 82,5 ευρώ και έτσι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτιμήθηκε στα 78 δισ. ευρώ.
Η δημόσια εγγραφή, η οποία αναμένεται να αποφέρει 19,5 δισ. ευρώ, έρχεται σε μια περίοδο που η αστάθεια στις ευρωπαϊκές αγορές έχει αποτρέψει άλλες πωλήσεις μετοχών από αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελείας.

Η πώληση αποτιμά την Porsche AG κοντά στην κεφαλαιοποίηση της μητρικής VW (VW Group), της οποίας η αξία ανέρχεται στα 81 δισ. ευρώ, και την τοποθετεί πιο πάνω από ανταγωνιστικές της όπως η Ferrari.
Τα βιβλία έκλεισαν την Τετάρτη σε μία από τις μεγαλύτερες ΙΡΟ της Ευρώπης και τη δεύτερη μεγαλύτερη στη Γερμανία μετά το ντεμπούτο της Deutsche Telekom το 1996, στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων για 76,50-82,50 ευρώ που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα. Η μετοχή άνοιξε στα 84 ευρώ και διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 84,62 ευρώ.

Η Volkswagen έχει δηλώσει ότι η μεταβλητότητα της αγοράς ήταν ο λόγος που οι διαχειριστές κεφαλαίων με κεφάλαια για επενδύσεις, χρειαζόταν μια σταθερή και ελκυστική μετοχή όπως αυτή της Porsche AG.
Αντιμέτωπη με δεκάδες δισ. κόστους για μια ριζική στροφή προς την ηλεκτρική ενέργεια και το λογισμικό, τα στελέχη της Volkswagen είχαν σκεφτεί εδώ και καιρό την ΙΡΟ της Porsche, μια κίνηση που τα στελέχη ήλπιζαν ότι θα τη βοηθούσε να αντλήσει τα τόσο απαραίτητα κεφάλαια και να αυξήσει και την ίδια την αξία της Volkswagen. Η Volkswagen εκτιμάται πως θα λάβει τουλάχιστον 9,3 δισ. ευρώ για το μερίδιο που κατέχει στην Porsche.
Με τη σειρά τους οι οικογένειες Porsche και Piech, θα ενισχύσουν τον έλεγχό τους επί της αυτοκινητοβιομηχανίας με 25% συν μια μετοχή –με δικαιώματα ψήφου- στην Porsche AG, ουσιαστικά δίνοντάς τους μια αποκλειστική μειοψηφία στο ομώνυμο brand.

Το VW Group ουσιαστικά “έσπασε” το μετοχικό κεφάλαιο της Porsche σε ίσα μέρη με δικαίωμα ψήφου και μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, διατηρώντας ωστόσο το 75% της Porsche. Μόλις το 12,5% της Porsche, μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο, και ένα μεγάλο μέρος αυτών των μετοχών αγοράστηκαν από 4 μεγάλους επενδυτές: την Qatar Investment Authority, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, την T. Rowe Price και την ADQ, που έχουν δεσμευτεί από κοινού να αγοράσουν μετοχές αξίας έως και 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το υπόλοιπο 12,5% των συνολικών μετοχών που εισήχθησαν πηγαίνουν απευθείας στις οικογένειες Porsche και Piech, μέσω της Porsche Automobil Holding SE. Οι οικογένειες κατέχουν ήδη το 53,3% του VW Group έχοντας το ίδιο ποσοστό σε δικαιώματα ψήφου.
Οι οικογένειες θα λάβουν επίσης το 25% συν μια μετοχή της Porsche AG με δικαίωμα ψήφου, πληρώνοντας ένα μικρό premium σε προνομιούχες μετοχές αξίας 10,1 δισ. ευρώ. Η Porsche SE θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με χρεωστικό κεφάλαιο 7,9 δισ. ευρώ, αγοράζοντας μετοχές σε δύο δόσεις, μια τον Νοέμβριο και μια τον Ιανουάριο του 2023, μετά από ειδική πληρωμή μερίσματος από τη VW.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό