18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Τρίτη 30/03 στις 18:00 στο Υπ. Εργασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων

ΤΡΙΤΗ 30/3-6:00 μ.μ.-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας!Όχι στον εμπαιγμό των επιδομάτων από τα δικά μας χρήματα!

Το 400άρι του «φιλοδωρήματος» μόνο σαν εμπαιγμό μπορούμε να το εκλάβουμε.Είναι ο δεύτεροςεμπαιγμός ένα χρόνο μετά το ΣΚΟΪΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ.

Ακόμα περισσότερο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα αυστηράκριτήρια λήψης του βοηθήματος πτωχοκομείου, προκειμένου να αποκλείσει την πλειοψηφία όσων ζούμε απ’ τη δουλειά μας και ένα χρόνο τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση…

Είναι πολύ μεγάλη η πρόκληση να κάνει η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου με «ξένα κόλυβα». Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των δικών μας εισφορών προς ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας…που δε λάβαμε ποτέ! Το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, των κυβερνήσεων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ, με τα λεηλατημένα αποθεματικά δεν εξασφάλισε ποτέ ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς δουλειά, για τους απολυμένους μισθωτούς με ΔΠΥ που πλέον είναι άνεργοι.

Για την κυβέρνηση, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν «αντέχει» ούτε καν 400 € επίδομα για μας. Όμως τα ματωμένα πλεονάσματα, που εξασφάλισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φτάνουν για τη γενναιόδωρη στήριξη με δις € κρατικό χρήμα μεγαλοεργοδοτών, μέχρι να λάβουν τα κονδύλια απ’ το «Ταμείο Ανάκαμψης». Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τα χρέη από την πολύχρονη προηγούμενη κρίση και τη φοροληστεία που πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Συνένοχοι στον εμπαιγμό μας είναι η ηγεσία του ΟΕΕ, μαζί με τις ηγεσίες του ΤΕΕ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, περιόρισαν ουσιαστικά τις «διεκδικήσεις» τους σε αυτό το ψευτο-επίδομα, αντί να απαιτήσουν μια κρατική ενίσχυση, που θα καλύπτει, έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες μας, σε αυτές τις συνθήκες.

Ιδιαίτερα η ηγεσία του ΟΕΕ έχει σημαντικές ευθύνες. Έπαιζε στο παιχνίδι της κυβέρνησης κουτσουρεύοντας ακόμα και τη διεκδίκηση, επί μήνες εφησύχαζε και συζητούσε με το υπουργείο για τα κριτήρια κατηγοριοποίησης, για το ποιοί θα το δικαιούνταν και ποιοί όχι. Οι παρατάξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με «ανεξάρτητους», αποδέχτηκαν από κοινού το πετσοκομμένο «φιλοδώρημα» και συμφώνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί από το αποθεματικό του ΟΑΕΔ. Τώρα παραπονιούνται για τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση, αλλά κρύβουν ότι και αυτοί συζητούσαν για κριτήρια-«κόφτες», που αντικειμενικά θα απέκλειαν σημαντική μερίδα αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και άλλων οικονομολόγων, όσων το έχουν ανάγκη. Μάλιστα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα υπερθεμάτισε για το νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση της ΝΔ να παίζει με τις εισφορές μας, πρότεινε η όποια επιδότηση των ανέργων να συνοδεύεται με αντίστοιχα προγράμματα επιμόρφωσής-κατάρτισης τους, δηλαδή, προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων, ανακύκλωσης της ανεργίας, με παροχή πακτωλού χρημάτων σε διάφορα ΚΕΚ.

Οι απολύσεις δίχως αποζημίωση, οι άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά, είναι η «άλλη όψη του νομίσματος» της εκμετάλλευσης που φέρνει εντατικοποίηση, δουλειά «από ήλιο σε ήλιο» σε χώρους εργασίας «κλουβιά» χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε τι σημαίνει τηλεργασία χωρίς ωράριο και Σαββατοκύριακο, σε μια κατοικία που μετατρέπεται σε οικογενειακό «κελί» τηλεργασίας γονιών και τηλεκπαίδευσης-φύλαξης παιδιών. Όσοι εργαζόμαστε με «μπλοκάκι» ή σαν «συνεργάτες» και «συνέταιροι», εδώ κι ένα χρόνο παραμένουμε «έρμαια» των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη από «έκτακτα μέτρα»: άδεια «ειδικού σκοπού», αναστολή σύμβασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμα περισσότερο, με τις αλλεπάλληλες ΠΝΠ και τα μέτρα για το «ψηφιακό κράτος» η κυβέρνηση «μπούκωσε» με περισσότερη γραφειοκρατία τα λογιστικά γραφεία, δημιουργώντας συνθήκες εξαντλητικής και απλήρωτης εργασίας για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές-φοροτέχνες. Προωθεί την εφαρμογή των myData, που πρωτοέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φορτώνοντας νέα βάρη στους λογιστές, με μοναδικούς κερδισμένους τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου, τους μονοπωλιακούς ομίλους στην πληροφορική και την ψηφιακή τεχνολογία.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση–Χατζηδάκη, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα όποια μέτρα επιβάλλονται αποσκοπούν στην καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων και συνδικαλιστικής –πολιτικής δράσης και όχι στη διαχείριση της πανδημίας που παραμένει εγκληματική.

Έχουμε την πείρα για να καταλάβουμε ότι η «νέα κανονικότητα» της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, της ανεργίας & της αναδουλειάς, της ελαστικής χωρίς δικαιώματα εργασίας, της νέας συμπίεσης του μισθού, των επιδομάτων εξαθλίωσης για άνεργους και αυτοαπασχολούμενους, της συγκέντρωσης της δραστηριότητας στα χέρια των ομίλων, κάνει απαραίτητη την όξυνση της κρατικής καταστολής και της αντιδραστικής αναθεώρησης της νομοθεσίας με νέο χτύπημα στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από την απόχρωση της κυβερνητικής διαχείρισης.

Ζητάμε:

Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαικά νοικοκυριά.

Άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Ειδική πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από τυχόν ασθένεια co-19 (παράταση δηλώσεων κλπ ).

Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων. Επίταξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ιδιαίτερα για τους μισθωτούς:

Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια απ’ το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο

Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό