18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

επιτήδειοι παριστάνουν τους τεχνικούς της Microsoft τηλεφωνώντας σε Κύπριους πολίτες για να τους εξαπατήσουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα νέο περιστατικό τηλεπικοινωνιακής απάτης εντόπισε η Cyta, όπου επιτήδειοι από το εξωτερικό διενεργούν κλήσεις με πλασματικούς αριθμούς προς ανυποψίαστους συνδρομητές, κυρίως της κινητής τηλεφωνίας. Οι παραπλανητικές κλήσεις εμφανίζεται να προέρχονται από αριθμούς με προθέματα όπως +43 (Αυστρία), +385 (Κροατία), +351 (Πορτογαλία), +45 (Δανία), +31 (Ολλανδία) κτλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Cyta, οι επιτήδειοι:

συστήνονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft, οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν επίλυση προβλημάτων ασφάλειας του υπολογιστή,
οδηγούν τους ανυποψίαστους συνδρομητές σε διαδικτυακό ιστοχώρο, μέσω του οποίου αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση,
ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), που στην ουσία αποτελεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλειδώνει όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή,
ζητούν στοιχεία πιστωτικών καρτών για δήθεν εκτέλεση της εργασίας, με το πρόσχημα ανάγκης πληρωμής κάποιου ποσού για το ξεκλείδωμα του υπολογιστή.
σε περίπτωση που απαντήσουν, να μη δίνουν ποτέ προσωπικά τους ή άλλα στοιχεία.
ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας τηλ. 22607250 & 22808200, Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη τηλ. 1460), καθώς και τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο.

Οι πελάτες της Cyta μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση στο Κέντρο Επαφής Πελάτη, τηλ. 132.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό