15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Επιστροφή στη λογική» υποσχέθηκε ο Σιμσέκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα στην οικονομία, δήλωσε ο νεοδιορισθείς Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Η επιλογή του Σιμσέκ, αγαπημένου των αγορών και υποστηρικτή των συμβατικών πολιτικών πιθανότατα σηματοδοτεί μια στροφή από τα ανορθόδοξα μέτρα του Τούρκου ηγέτη, που θέλει χαμηλά επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονοιμίας. Στην ανορθόδοξη πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποδοθεί ο υψηλός πληθωρισμός, η φυγή ξένου χρήματος και η υποτίμηση της λίρας.

Οι πρώτες του δηλώσεις υποδηλώνουν επιστροφή σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές

Κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης, όπως τον έθεσε ο Σιμσέκ, θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια. «Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη θα είναι το κλειδή για να επιτευχθεί η επιθυμητή ευημερία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η μακροοικονομική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα. «Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας», είπε.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα, να αυξήσουμε την προβλεψιμότητα σε όλους τους τομείς και να επιταχύνουμε το διαρθρωτικό μετασχηματισμό που θα μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες τα νέα μέλη του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Διόρισε τον Σιμσέκ για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τις εκλογές.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης υποδεικνύει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να γυρίσει σελίδα στην κρίση κόστους, καθώς η λίρα βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά και οι επενδυτές περιμένουν περισσότερη σαφήνεια για την τουρκική οικονομία των 900 δισ. δολαρίων. Το υπουργικό συμβούλιο – που πρόκειται να συνεδριάσει με τον Ερντογάν την Τρίτη – αναμένεται να εξομαλύνει την οικονομική και εξωτερική πολιτική.

Παράλληλα, οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην επόμενη εκλογική μάχη, σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων στις τοπικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.  Ο ρόλος του Σιμσέκ θα είναι κρίσιμος για αυτό τον στόχο, ειδικά για την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και σχετίζεται με τη σταθεροποίηση της λίρας και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Μεχμέτ Σιμσέκ: Ο Ερντογάν επέλεξε τον αγαπημένο των αγορών για νέο υπουργό Οικονομικών

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό