33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επιστρέφουν οι αγοραστές, ποιες μετοχές ανακάμπτουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Να βάλει φρένο στο 3ήμερο πτωτικό σερί προσπαθεί σήμερα (18/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιχειρούν μια πρώτη αντίδραση, μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα της ελληνικής αγοράς, η οποία έχει «παραλύσει» από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, εν μέσω ενός διάχυτου κλίματος αβεβαιότητας και μειωμένης ορατότητας.

Κάπως έτσι, η μέχρι στιγμής αναδίπλωση από τις κορυφές των 1.500 μονάδων ανέρχεται στα επίπεδα του 6,5%, κάτι το οποίο έχει καταστήσει εκ νέου ελκυστικές αρκετές εισηγμένες, δικαιολογώντας ένα ανοδικό «γύρισμα».

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,57% και διαμορφώνεται στις 1.414,95 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.404,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.407,20 έως 1.415,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να ανακάμψει στα 8 ευρώ, ενώ από τα χαμηλά 5μηνου προσπαθεί να «ξεκολλήσει» και η Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 3% εμφανίζει ο ΑΔΜΗΕ στον απόηχο της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου.

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ψάχνει μια πρώτη αντίδραση στο σερί των τριών αρνητικών συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να ενισχύεται στο +0,79% και τις 1.237 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,20% και τα 7,94 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +0,74% και τα 3,542 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,33% και το 1,529 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ανέρχεται στο +0,64% και τα 2,047 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,46% και 3.421 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy ενισχύεται δυναμικά στο +2% και τα 8,1 ευρώ, ενώ άνω του 2% κινούνται και οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Ελλάκτωρ. Motor Oil, Sarantis, Aegean, Quest και Jumbo ακολουθούν τουλάχιστον στο +1%, με τις μετοχές των Titan Cement, ΔΕΗ και ΟΤΕ να έπονται στο +0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,57% και 2.264 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κάνει μίνι ράλι στο +3% και τα 2,18 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά τριμηνιαία αποτελέσματα. ΟΛΠ, Κρι – Κρι, Intracom και Αλουμύλ κερδίζουν από 2% έως 3%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Premia και Intralot διευρύνονται άνω του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Austriacard χάνει 1,20%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 67 μετοχές κινούνται ανοδικά, εννέα μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,4 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση γεννά… ευκαιρίες για αγορές

Ψάχνει διέξοδο το Χρηματιστήριο

Τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κρατά με νύχια και με… δόντια τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Ο ιός της πολιτικής αβεβαιότητας, ο οποίος έχει μολύνει τη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης, δηλαδή τη Γαλλία, αποτελεί τη βασική «πληγή» για το Χ.Α., το οποίο αδυνατεί να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί.

Έτσι, μοιραία, δέχεται το κύμα των εισαγόμενων πιέσεων, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη επενδυτική ορατότητα, δηλαδή έως και τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 7 Ιουλίου.

Από τις 20 Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης «τρύπησε» το ταβάνι των 1.500 μονάδων, οι απώλειες αγγίζουν τις 100 μονάδες ή αλλιώς το 6,5%, στη μεγαλύτερη καθοδική κίνηση από την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 (-15%).

Για σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια τεχνική αντίδραση εκ μέρους των αγοραστών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να χτίσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από το ψυχολογικό στήριγμα των 1.400 μονάδων, τυχόν διάσπαση του οποίου θα προλειάνει το έδαφος για τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες).

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι την προσεχή Πέμπτη η αγορά θα μάθει επισήμως αν ο οίκος MSCI θα εντάξει το Χρηματιστήριο σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12-24 μηνών. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΧΑΕ, ο οποίος εφόσον επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα –προς το καλύτερο, φυσικά.

Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη μετοχή της Lamda Development, η οποία χθες πέτυχε την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου, χάρη στην απόκτηση του 2% από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή εστιάζει και στις τράπεζες, οι οποίες απέχουν περίπου 9% από τα πρόσφατα υψηλά, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να έχουν ασκηθεί στην Πειραιώς, η οποία έχει κατρακυλήσει σε χαμηλό 5μήνου.

Θετική αντίδραση στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς ένα ανοδικό «γύρισμα», μετά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τον Stoxx 600 να ανακάμπτει στο +0,54% και τις 514 μονάδες. Κατά 0,5% αυξάνεται και ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες της Wall Street συνεχίζουν το… πάρτι, με τον S&P 500 να απέχει ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων, καταγράφοντας ένα ράλι άνω του 15% από τις αρχές του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το χαμηλό 5μήνου στην Πειραιώς και το άλμα 2μήνου στη Lamda

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό