22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιστολή προς Μπορέλ για τις συγκρούσεις σε Ισραήλ- Γάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστολή στον  Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά

Η επιστολή αφορά τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επακόλουθη στρατιωτική κλιμάκωση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή καθώς και την αρμονική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την επιστολή των Ευρωβουλευτών «η βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την εκδίωξη των οικογενειών από τα σπίτια τους από τη δεκαετία του 1950 στην περιοχή Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι μια μονομερής ενέργεια που παραβιάζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη».

Όπως επισημαίνουν «ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ντόπιων με την Ισραηλινή αστυνομία και τους εποίκους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δράσης που ακολούθησε». Τονίζουν παράλληλα την διεθνή ανησυχία που έχει προκληθεί από την συνεχιζόμενη βία συμπεριλαμβανομένης και της Τετραμερούς της Μέσης Ανατολής (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία). Η Τετραμερής εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τη βία στην Ιερουσαλήμ και την αντίθεσή της ως προς τις μονομερείς αυτές ενέργειες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε επίσης το Ισραήλ «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του» βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι Ευρωβουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε αυτές τις δραματικές στιγμές καλούν την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνουν αδιάφορες αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην απέλαση των οικογενειών των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους και της βίας κατά των διαδηλωτών στο τζαμί Al-Aqsa προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η άμεση παύση κάθε μορφής βίας.

Τέλος στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζουν πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τη βία που κλιμακώνει τη σύγκρουση και το διεθνικό και διαθρησκευτικό μίσος στην περιοχή. Προσθέτουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλέσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο και να βρουν μια ειρηνική λύση για το ζήτημα των οικισμών και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση, όπως τονίζει ο ΟΗΕ στα ψηφίσματά του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπ’όψιν:K. Josep Borrell FontellesΎπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής ΑσφάλειαςΑντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

13 Μαΐου 2021

Θέμα: Πρόσφατες συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στρατιωτική κλιμάκωση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας

Αγαπητέ Ύπατε Εκπρόσωπε κ. Borrell,

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και η επακόλουθη στρατιωτική κλιμάκωση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή καθώς και την αρμονική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την εκδίωξη των οικογενειών από τα σπίτια τους από τη δεκαετία του 1950 στην περιοχή Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι μια μονομερής ενέργεια που παραβιάζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη. Επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας και της επέκτασης παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη περιοχή και την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει αυτή η πολιτική.

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ντόπιων με την Ισραηλινή αστυνομία και τους εποίκους και στην επακόλουθη στρατιωτική δράση και των δύο πλευρών.

Η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης και της Τετραμερούς της Μέσης Ανατολής (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία), που εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τη βία στην Ιερουσαλήμ και την αντίθεσή της ως προς τη μονομερή ενέργεια, η οποία κλιμακώνεται σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επίσης κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του» βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά επίσης τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτές τις δραματικές στιγμές, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφορες ή να κάνουν επίσημες δηλώσεις, διατυπώντας απλώς ανησυχίες. Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην απέλαση των παλαιστίνιων οικογενειών και της βίας κατά των διαδηλωτών στο τζαμί Al-Aqsa και προς την άμεση παύση κάθε μορφής βίας.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να υπογραμμίσει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη βία που κλιμακώνει τη σύγκρουση και το διεθνικό και διαθρησκευτικό μίσος στην περιοχή και να καλέσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο και να βρουν μια ειρηνική λύση για το ζήτημα των οικισμών και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση, όπως τονίζει ο ΟΗΕ στα ψηφίσματά του.

Με εκτίμηση,Δημήτρης ΠαπαδημούληςΣτέλιος ΚούλογλουΚώστας ΑρβανίτηςΑλέξης ΓεωργούληςΠέτρος ΚόκκαληςΈλενα Κουντουρά 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό