32.3 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Επιστολή ΕΕΑ προς Υπ. Εργασίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Ειδήσεις Ελλάδα

Με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κώστα Καραγκούνη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζητεί να δοθεί παράταση στην έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα, 26/06/2024Αρ. Πρωτ.: 4794

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝΠανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79Τηλ:(+30) 210-3380200

THE HELLENIC REPUBLIC ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN44 Panepistimiou st. & Har. Trikoupi, Athens 10679 Tel:(+30) 210-3380200 Site: www.eea.gr Email: [email protected]

Προς: Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κυρία Νίκη Κεραμέως Τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κύριο Κώστα Καραγκούνη

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αρχικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουν θεσμοθετηθεί σοβαρές αλλαγές στις διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την εγκύκλιο 37271/21-6-2024, η οποία εκδόθηκε καθυστερημένα, ενώ διευκρινίζονται αρκετές εκκρεμότητες, αντιλαμβανόμαστε ότι – για ακόμα μια φορά – αντί ένα εγχείρημα να συμβάλλει στην ευκολότερη και αυτοματοποιημένη λειτουργία μιας επιχείρησης, την καθιστά έρμαιο της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, απειλώντας τη με υπέρογκα πρόστιμα.

Να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες λογισμικού που προμηθεύουν τα αντίστοιχα εργαλεία εφαρμογής, προγραμματίζουν τα ραντεβού τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα.

Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτούμενες διαδικασίες – και όχι με δική τους ευθύνη.

Αντιλαμβάνεστε ότι η έναρξη ισχύος εφαρμογής της κάρτας, που συνεπάγεται και την έναρξη ισχύος των κυρώσεων – οι οποίες είναι βαρύτατες – θα επιφέρουν εν αδίκω πρόστιμα σε πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς.

Θεωρώντας ότι για οποιοδήποτε νέο εγχείρημα χρειάζεται επαρκής χρόνος προσαρμογής, οργάνωση, σαφήνεια και έγκαιρες αποφάσεις, ζητάμε τη λογισμένη διεύρυνση του χρόνου έναρξης της εφαρμογής, χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, προκειμένου όλες οι επιχειρήσεις να εναρμονιστούν ομαλά με τα νέα δεδομένα.

Επισημαίνουμε ότι με τις αλλαγές που έχουν προκύψει μέσα από τις διαδικασίες ψηφιοποίησης, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη επωμιστεί επιβαρύνσεις, δυσβάσταχτα και παράλογα κόστη, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, δεν φέρουν εκείνες την όποια ευθύνη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την υποχρέωση δήλωσης έκτακτου γεγονότος σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με την πλατφόρμα, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί καθήκον του συστήματος προς την επιχείρηση και όχι αντίστροφα.

Υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας με τις εκάστοτε επιθεωρήσεις εργασίας, τις οποίες θα πρέπει να ενημερώνει η επιχείρηση σε περίπτωση τεχνικού ή άλλου προβλήματος.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία γραμμή υποστήριξης – φόρμα επικοινωνίας μέσω ιστοσελίδας και επίλυσης προβλημάτων, με καταρτισμένο προσωπικό, διότι γεννιούνται πολλά ερωτήματα, αλλά προκύπτουν και τεχνικά ζητήματα.

Προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειές σας για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι αποτελούν το στήριγμα της οικονομίας της χώρας μας. 

Με τιμή,

Ιωάννης ΧατζηθεοδοσίουΠρόεδρος ΕΕΑ και Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό