13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν το «έξυπνο» τσιρότο που θεραπεύει τις χρόνιες πληγές

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα «έξυπνο» τσιρότο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την παρακολούθηση τραυμάτων.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρόνιων τραυμάτων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς. Υπάρχει ζήτηση για τεχνολογία που μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση», δήλωσε ο Γουέι Γκάο, επίκουρος καθηγητής ιατρικής μηχανικής στο Heritage Medical Research Institute.

Το «έξυπνο» τσιρότο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών και ιατρικών χαρακτηριστικών. Είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές το οποίο ενσωματώνει ηλεκτρονικά τσιπ, βιοαισθητήρες και ένα στρώμα φαρμάκων. Κανονικά, τα τσιρότα διαθέτουν στρώματα απορροφητικού υλικού. Το συγκεκριμένο όμως, βοηθά στην παρακολούθηση των επιπέδων του ουρικού οξέος. Στέλνει ειδοποιήσεις όταν αλλάζει το pH ή η θερμοκρασία του τραύματος. Μπορεί επίσης να εντοπίσει φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση στο τραύμα.

Το «έξυπνο» τσιρότο μπορεί να επιτελέσει τρεις βασικές λειτουργίες.

Πρώτον, μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα που συλλέγει από την πληγή σε κοντινές «έξυπνες» συσκευές, όπως υπολογιστές, ταμπλέτες ή smartphone. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να τα μελετήσουν αργότερα ο ασθενής με τον γιατρό του.

Δεύτερον, μπορεί να παραδώσει ένα αντιβιοτικό ή κάποιο άλλο φάρμακο που διαθέτει, απευθείας στο σημείο του τραύματος για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης.

Τέλος, μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης στο σημείο της πληγής. Αυτό θα βοηθήσει στην αναγέννηση των ιστών και θα επιτρέψει την ταχύτερη επούλωση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό