18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επικράτηση Ερντογάν-«Μαζί μέχρι τον θάνατο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα προεδρική θητεία εξασφάλισε ο Ταγίπ Ερντογάν, επιτυγχάνοντας καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 52,16% έναντι 47,84%.

Anadolu

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική. Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας». «Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία», υπογράμμισε ενώ το πλήθος φώναζε «bye bye Κεμάλ». «Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό», τόνισε ο αρχηγός του κράτους δηλώνοντας ότι «κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πως «η πορεία μας συνεχίζεται είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία, αυτοί που μας ψήφισαν να παραμείνουν στο ανάστημά τους μέχρι να έρθει πραγματική δημοκρατία στην χώρα μας» . Ευχαρίστησε τους περισσότερους από 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον στήριξαν σε αυτές τις εκλογές και ανέφερε πως «η βούληση του λαού να αλλάξει η αυταρχική κυβέρνηση αναδείχθηκε ξεκάθαρα, αλλά ζήσαμε την πιο άδικη εκλογική εκστρατεία και δεχθήκαμε πολλές πιέσεις . Ο κύριος λόγος για την θλίψη μου είναι ότι από αύριο περιμένουν την χώρα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε μπροστά σε αυτά το προβλήματα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου

REUTERS/Murad Sezer REUTERS/Murad Sezer

Στο 84,93% έφτασε η συμμετοχή των Τούρκων στις κάλπες, έναντι του 88,84% στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το Anadolu «περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν», ενώ στήθηκαν περισσότερες από 191.885 κάλπες στη χώρα».

Συγχαρητήρια από Μπάιντεν και Πούτιν

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρησαν ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και σε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε ο Μπάιντεν σε μήνυμά του στο Twitter.  Από την πλευρά του ο Πούτιν σημείωσε ότι «η νίκη σας είναι το φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκίας και ξεκάθαρη απόδειξη της στήριξης του τουρκικού λαού για την ανεξάρτητη εξωτερική σας πολιτική. Εκτιμούμε την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων».

Μιλώντας στη Naftemporiki Tv, ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντεριδης σημείωσε πως μόνο ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να κερδίσει τον Ερντογάν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό