Home Tech Επικοινωνία Φιντάν με Μπλίνκεν – F16 και Σουηδία στην ατζέντα της συζήτησης

Επικοινωνία Φιντάν με Μπλίνκεν – F16 και Σουηδία στην ατζέντα της συζήτησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Tηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν  με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν , μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα των ΗΠΑ και συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα των F-16 και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στις εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη χειροτερεύει, ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Ισραήλ για να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν σημείωσε επίσης ότι, μετά την καθιέρωση πλήρους εκεχειρίας, το Ισραήλ πρέπει να τεθεί στο τραπέζι για να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης ειρήνης βασισμένης σε λύση δύο κρατών.

Η επικοινωνία μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών έρχεται 3 μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός ομόλογος του δείχνει θετικός στην πώληση των F16 και θα κάνει οποια πρόσταση χρειαστεί στο Κογκρέσο για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version