20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ μετά τις ρώσικες απειλές για την Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μίλησαν τηλεφωνικά για το «καυτό» θέμα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας να μην ενισχύει την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε το Κίεβο για προκλητικές ενέργειες στο ανατολική Ουκρανία που πυροδοτούν την ένταση. Βεβαίως, νωρίτερα αξιωματούχος του Κρεμλίνου είχε απειλήσει ευθέως την Ουκρανία πως αν κάνει επιθετικές ενέργειες θα… εξαφανιστεί από τον χάρτη.

«Αντικείμενο της συνομιλίας, μεταξύ των άλλων, ήταν η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία. Η Καγκελάριος ζήτησε να μην συνεχισθεί η αυξημένη αυτή παρουσία, ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η Ντέμερ. Η ίδια πρόσθεσε ότι «συζητήθηκαν μερικά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα η Συρία, η Λιβύη και η Βοσνία Ερζεγοβίνη» όπως «επίσης τέθηκε το θέμα του Ναβάλνι».

Από την πλευρά του Κρεμλίνο, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μέρκελ κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της ένταση στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο Ρώσος πρόεδρος «επέστησε την προσοχή στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, το οποίο το τελευταίο διάστημα οξύνει σκόπιμα την κατάσταση στην γραμμή επαφής» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Θα είναι η αρχή του τέλους της Ουκρανίας»

Η κήρυξη ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ.) εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου θα αποτελέσει για την Ουκρανία την αρχή του τέλους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις και υποστηρίζω εκείνες τις εκτιμήσεις, οι οποίες υπάρχουν και μέσα στην Ουκρανία, που λένε ότι η έναρξη εχθροπραξιών θα είναι η αρχή του τέλους της Ουκρανίας. Αυτό είναι σαν να αυτοπυροβολείσαι, να πυροβολείς τα πόδια σου και όχι τον κρόταφο», δήλωσε ο ίδιος

Η Ρωσία θα αναγκασθεί να υπερασπίσει τους πολίτες της που ζουν στην επικράτεια του Ντονμπάς, εάν η κλίμακα της διένεξης είναι η ανάλογη, προσέθεσε. «Σήμερα όλα εξαρτώνται από το ποια θα είναι η έκταση της πυρκαγιάς. Εάν εκεί πάει να γίνει όπως λέει ο πρόεδρος μας μια Σρεμπρένιτσα, εμείς προφανώς θα αναγκαστούμε να τους υπερασπιστούμε», είπε ο Κόζακ.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό