15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Eν μέσω αύξησης επιτοκίων, τριγμών στο διεθνές τραπεζικό σκηνικό, συνεχιζόμενης ανόδου του κόστους κατασκευής και μιας (μικρής) αγωνίας για το αν θα υπάρξει κυβέρνηση με long term χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις συνεχίζονται στην εγχώρια αγορά real estate, που ήδη μετράει 9 σημαντικά deals από τις αρχές του χρόνου.

Τον τόνο δίνουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες επιχειρούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της συγκυρίας και ενώ οι κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο φαίνεται ότι εφέτος θα είναι εντονότερες, οι τρεις ΑΕΕΑΠ, που μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός της κεφαλαιαγοράς, αναμένεται ότι εντός του 2023 θα περάσουν το κατώφλι του ΧΑ.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επικείμενη εξαγορά της Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά από την Briq Properties, ένα deal άνω των 70 εκατ. ευρώ, ενώ η Prodea Investments θέλει να εξασφαλίσει ευρύτερη διασπορά της μετοχής της, έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο σε αυτή τη φάση το 15%.

Πρόκειται για τη Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, την Trade Estates του ομίλου Φουρλή και την Orilina Properties της επενδυτικής εταιρείας Brevan Howard και του κ. Τρύφωνα Νάτση.

Οι σημαντικοί αυτοί «παίκτες», με αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων άνω των 850 εκατ. ευρώ αθροιστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος του 2022, έχουν και σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα 600 εκατ. ευρώ.

Noval Property

H Noval Property, έχει ανακοινώσει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Για την εισαγωγή της στο ΧΑ, έχει λάβει παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ σχεδίαζε ήδη από πέρυσι τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της, ωστόσο η αβεβαιότητα λόγω της γεωπολιτικής κρίσης ανέβαλε τον προγραμματισμό.

Μεταξύ των έργων που έχει προγραμματίσει ξεχωρίζουν επενδύσεις, όπως η κατασκευή σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak μέσω σύμπραξης με την Brook Lane Capital, η αστική ανάπλαση με τη δημιουργία ενός Σύνθετου Πόλου επί της Πειραιώς 252, η ανάπτυξη εγκατάστασης logistics στη Μάνδρα, η δημιουργία κτιρίου κατοικιών στο Μετς, η ανακατασκευή κτιρίου γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 199, καθώς και η κατασκευή κτιρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι.

Trade Estates

Η Trade Estates σχεδιάζει την εισαγωγή της στο ΧΑ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ έχει προχωρήσει σε private placement με την είσοδο της Autohellas στο μετοχικό της κεφάλαιο με 12%.

Μέσα στην επόμενη διετία η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει τη λειτουργία 4 ακόμη εμπορικών πάρκων, με την αξία του χαρτοφυλακίου της να φθάνει τα 550 εκατ. ευρώ. Τα δύο από τα τέσσερα θα βρίσκονται στην Αττική, εντός του ακινήτου του Ελληνικού και στα Σπάτα, ενώ τα άλλα δύο στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Το συνολικό ύψος επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΕΑΠ διαθέτει 8 retail parks.

Το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα.

Orilina Properties

Εχοντας εξασφαλίσει παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου εφέτος για την εισαγωγή στο ΧΑ, η Orilina Properties διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Στις μελλοντικές της επενδύσεις περιλαμβάνεται η αξιοποίηση δύο όμορων οικοπέδων 72 στρεμμάτων δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos της Lamda Development, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου εμπορικού πάρκου (η Orilina Properties θα συμμετάσχει με 80% και η Lamda με 20%) και ενός κτιρίου γραφείων. Παράλληλα, έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με τη Lamda Development με αντικείμενο την απόκτηση δικαιώματος επί έκτασης 5,79 στρεμμάτων στο ακίνητο του Ελληνικού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό