30.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Επενδύσεις 303,4 εκατ. το εξάμηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες και οικιστικά υπό ανάπτυξη, συνολικής αξίας 303,4 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο φέτος η Prodea ΑΕΕΑΠ.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της που περιλαμβάνει αποεπένδυση από ώριμα ακίνητα με στόχο τη διαμόρφωση χαρτοφυλακίου προσαρμοσμένου στις σύγχρονες επενδυτικές τάσεις, πραγματοποίησε σειρά από πωλήσεις, η συνολική αξία των οποίων διαμορφώθηκε σε 82,6 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από τα παραπάνω η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση της Prodea διαμορφώθηκε σε 3.155,7 εκατ. έναντι 2.717,3 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2023, μεταβολή η οποία οφείλεται κυρίως στην απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού και ελέγχου της εταιρείας Mediterranean Hospitality Venture Plc (MHV) η οποία αποτελεί πλέον το κύριο επενδυτικό όχημα της για επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση του κύκλου εργασιών και μείωση της κερδοφορίας της.Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα της Prodea αυξήθηκαν 30,4% στα 113,072 εκατ. από 86,693 εκατ. και αυτό παρά τη μείωση των μισθωμάτων λόγω πωλήσεων ακινήτων (έσοδα από μισθώματα 75,210 εκατ. έναντι 85,776 εκατ.). Τον κύκλο εργασιών ενίσχυσαν, μεταξύ άλλων, έσοδα 24,233 εκατ. από τον ξενοδοχειακό κλάδο, λόγω της απόκτησης της MHV, που στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 δεν υπήρχαν, καθώς και έσοδα από πώληση  ακινήτων 13,629 εκατ. έναντι 917 χιλ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη της εξεταζόμενης περιόδου μειώθηκαν 1,9% σε 86,1 εκατ., επηρεασμένα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, από το ύψος των χρηματοοικονομικών εξόδων και του φόρου ΑΕΕΑΠ (λόγω της σύνδεσης του με το Επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).Τα καθαρά κέρδη της Prodea διαμορφώθηκαν σε 40,497 εκατ. έναντι 47,501 εκατ. και τα προ φόρων σε 46,474 εκατ. έναντι 51,793 εκατ. ευρώ. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται από τη διοίκηση κυρίως στη μείωση των εσόδων από μισθώματα λόγω των πωλήσεων ακινήτων.

Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου εμφάνισε αύξηση κατά 48,281 εκατ., έναντι αύξησης 29,244 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις της ΑΕΕΑΠ στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου ήταν 1.314,1 εκατ. έναντι 1.126,7 εκατ. στο τέλος του 2023.Όπως τονίζεται η Prodea προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις του αυξημένου Euribor, έχει συνάψει συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για ποσό 919,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, προέβη σε τροποποιήσεις δανειακών συμβάσεων επιτυγχάνοντας την μείωση των περιθωρίων δανεισμού. Ως αποτέλεσμα, τα δανειακά κεφάλαια του ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχονται στο 85,3% του συνόλου και το τρέχον μέσο σταθμισμένο περιθώριο των δανειακών υποχρεώσεων διαμορφώθηκε σε 2,32%.

Στις νεότερες επενδυτικές κινήσεις της Prodea περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η απόκτηση του 20% της MHV που δεν βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της (διαθέτει το 80%).Ειδικότερα στο πλαίσιο ιδιωτικού takeover bid/διαδικασίας υποχρεωτικής πρότασης εξαγοράς μετοχών, όπως αυτή προβλέπεται στο καταστατικό της MHV, η ΑΕΕΑΠ το περασμένο Ιούλιο υπέγραψε σύμβαση αγοράς μετοχών για την απόκτηση από την Flowpulse Lim του 20% που κατέχει η τελευταία στην MHV.Οι μετοχές αυτές έχουν εισαχθεί στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών Αγορά του Χρηματιστηρίου της Κύπρου (Emerging Companies Market of the Cyprus Stock Exchange).

Η αγορά τους θα πρέπει να έχει συντελεστεί, εκτός εάν υπάρξει νέα συμφωνία, μέχρι την 31η Μαΐου 2025. Το συνολικό τίμημα θα ανέλθει σε 92,364 εκατ. και θα καταβληθεί σταδιακά σε δόσεις. Είναι αναλογικό με τα αντίστοιχο τίμημα και τις δόσεις αποπληρωμής, που συμφώνησε η Prodea να καταβάλλει στην Ascetico Lim για την απόκτηση του 55% της MHV.

Στις επενδυτικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το 6μηνο περιλαμβάνεται η υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου για την ολοκλήρωση της απόκτησης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ελλάδα, από τη θυγατρική MHV Bluekey One Single Entity. Το οριστικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό