22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επενδύσεις πάνω από 750 εκατ. ευρώ από τους Διαχειριστές έως το 2027

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε πάνω από 750 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών από τους Διαχειριστές (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) έως το 2027 για την ανάπτυξη των υποδομών διανομής αερίου στην Ελλάδα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ Υποδομών. Η θυγατρική του ιταλικού ομίλου Italgas διαψεύδει τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για περιορισμό των προγραμματισμένων επενδύσεων , όπως περιγράφονται στα Πενταετή Σχέδια Ανάπτυξης 2023-2027 των τριών Διαχειριστών Δικτύου Διανομής που έχουν κατατεθεί προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η σχετική φημολογία πυροδοτήθηκε μετά την ενσωμάτωση νομοθετικής ρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον που προέβλεπε την έγκριση πρώτα του ποσοστού απόδοσης των επενδύσεων (WACC) για το τρέχον έτος και στη συνέχεια του ρυθμιζόμενου εσόδου και των τιμολογίων. Κίνηση που ερμηνεύθηκε ως πρώτο βήμα από την πλευρά της Italgas για αναθεώρηση των σχετικών επενδύσεων, στη βάση των αποδόσεων που θα εγκρίνει η ΡΑΕ.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 από τους Διαχειριστές που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της είναι 2,5 φορές αυξημένες σε σύγκριση με τις επενδύσεις του 2022 -δηλαδή του τελευταίου έτους πριν από την ιδιωτικοποίησή τους- οπότε και είχαν ανέλθει σε 77 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι για την περίοδο 2023-2027 έχουν προγραμματιστεί υψηλότερες επενδύσεις σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση προγράμματος μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, εξοπλισμένων με ψηφιακές και «έξυπνες» τεχνολογίες αιχμής που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό