15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επενδυτικό τζακ ποτ για τους υπόγειους αυτοκινητοδρόμους του Έλον Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ρητό «ότι πιάνει χρυσό γίνεται» σίγουρα ταιριάζει στον Έλον Μασκ αφού με ότι καταπιάνεται επιχειρηματικά έχει συνήθως κάτι περισσότερο από εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την κερδοφόρο για τον ίδιο απόδοση της επένδυσης του. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλη μια από τις εταιρείες που έχει ιδρύσει ο Αμερικανός μεγιστάνας, την Boring Company.

Ένα από τα πολλά και κατά βάση φουτουριστικά οράματα του Ελον Μασκ είναι η δημιουργία υπόγειων τούνελ τα οποία θα ενώνουν διάφορα σημεία των μεγάλων πόλεων. Η αρχική ιδέα του Μασκ ήταν οι οδηγοί να εισέρχονται με τα αυτοκίνητα τους στα τούνελ τα οποία θα τοποθετούνται σε ειδικές πλατφόρμες και πάνω σε αυτές θα πηγαίνουν στον προορισμό τους σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να χρειάζεται να οδηγήσουν.

Για αυτόν τον σκοπό ίδρυσε την Boring Company η οποία άρχισε να κατασκευάζει υπόγεια τούνελ τα οποία σε πρώτη φάση δεν ακολουθούν την αρχική ιδέα του Μασκ. Το πρώτο τέτοιο τούνελ δημιουργήθηκε κάτω από το τεράστιο Συνεδριακό Κέντρο του Λας Βέγκας. Το τούνελ έχει μήκος περίπου τρία χλμ. και διαθέτει τρεις σταθμούς επιβατών. Ο αυτοκινητόδρομος αποτελείται πολλά τούνελ διαμέτρου τεσσάρων μέτρων. Μέσα στα τούνελ υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα Tesla (της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ) που μεταφέρουν επιβάτες από κάποιο σημείο του τεράστιου συνεδριακού κέντρου σε κάποιο άλλο.

Μια διαδρομή που θα έκανε κάποιος με τα πόδια σε περίπου 25 λεπτά μέσω του υπόγειου αυτοκινητόδρομου την κάνει πλέον σε περίπου δύο λεπτά ξεκούραστα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας ο υπόγειος αυτοκινητόδρομος θα μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 4,5 χιλιάδες επιβάτες άνα ώρα. Μάλιστα η Boring Company έλαβε έγκριση από τις Αρχές του Λας Βέγκας για να επεκτείνει τα υπόγεια τούνελ και σε άλλα σημεία της πόλης για να εξυπηρετούνται καλύτερα κυρίως οι δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες αλλά και οι κάτοικοι της Μέκκας του τζόγου και της ψυχαγωγίας. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για τη δημιουργία παρόμοιων τούνελ και σε άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Όπως έγινε γνωστό αυτή η εξέλιξη οδήγησε στο να λάβει η Boring Company γενναία χρηματοδότηση από εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate. Η εταιρεία του Έλον Μασκ έλαβε κεφάλαια ύψους 675 εκατ. δολαρίων γεγονός που οδήγησε στο να εκτιμάται πλέον η αξία της στα 5,7 δισ. δολάρια, όχι άσχημα για μια εταιρεία με φουτουριστικό αντικείμενο ενασχόλησης ηλικίας μόλις έξι ετών.  

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι βίντεο που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται αυτά τα τούνελ ελλοχεύει κινδύνους. Ο Μασκ είχε δηλώσει ότι τα τούνελ αυτά είναι απόλυτα ασφαλή σε περίπτωση σεισμού. Όμως όπως φαίνεται κρύβουν άλλου είδους κινδύνους. Το πλάτος των τούνελ ξεπερνά ελάχιστα αυτό ενός επιβατηγού αυτοκινήτου και αν το όχημα σταματήσει για κάποιο λόγο ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος που οι πόρτες του οχήματος δεν μπορούν να ανοίξουν. Ακόμη και αν τελικά κάποιος καταφέρει να βγει από το όχημα στο οποίο βρίσκεται δεν θα μπορεί να κινηθεί πουθενά τουλάχιστον όχι εύκολα και γρήγορα γεγονός με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό